Režisér Jan Hřebejk označil spisovatele jako velkorysého člověka a byl to právě on, kdo stojí za zfilmováním jeho nejznámnějších děl Šakalí léta nebo Pelíšky.

Hřebejk se s Šabachem poznal v podstatě poté, co napsal svoji první knihu Jak potopit Austráli, která vyšla v roce 1986. "Přečetli jsme si jeho knihu a přáteli jsme se stali v podstatě současně," vzpomíná Hřebejk.

Hřebejk bude vždy vzpomínat například na procházky po pražských Dejvicích, na které chodili ještě s dramaturgem a scénáristou společných filmů Petrem Jarchovským a kde jim Šabach vyprávěl. "Skutečně nejvíc si ho vybavuji jako vypravěče. Měl jsem rád jeho humor, který byl stejný, jako lidé znají z jeho knih," doplnil Hřebejk. Zdůraznil, že odešel velmi hodný a velkorysý člověk.

Na spisovatele vzpomíná i písničkář Ivan Hlas. Ten ho znal jako autora, který uměl své příběhy vyprávět i v hospodě. Hlase s ním pojilo dlouholeté přátelství i spolupráce na filmové komedii a muzikálu Šakalí léta, kterou v roce 1993 natočil Hřebejk.

"Já jsem ty věci, než je Péťa začal psát, hlavně znal tak, jak je vyprávěl. Takže i Šakalí léta jsem znal z vyprávění z hospody. Byla to úžasná sezení, občas až naše ženy nebyly rády, protože se nám to protáhlo na delší dobu," řekl dnes ČTK Hlas. "Umřel mi jeden z nejbližších kamarádů, prožili jsme spolu v Dejvicích opravdu úžasné věci," dodal.

 

Video
Video se připravuje ...

Co bylo před Pelíšky? trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského. CinemArt, Česká televize