„Krasný večer! Dejte si prosím pozor! I mně se to stalo se soukromým profilem! Přečtěte si odkaz! Někdo Vám ukradne fotku, založí profil s malinko pozměněným jménem a žádá Vaše přátele o přátelství, pak o telefonní číslo, a pak o nějaký kód, a tím začnou utrácet Vaše peníze! Okamžitě je nahlaste na fb!!! A překontrolujte nastavení soukromí!!! Je to fakt nepříjemné! A nebezpečné,“ napsala okamžitě na svůj fanouškovský profil Monika.

Naštěstí rychle vše nahlásila a falešný profil byl zrušený. „Snad už mě žádný hacker nenapadne! Zamaskujte svoje přátele,“ oddechla si Absolonová. Není jediná, kdo se stal terčem phishingového útoku. Před nedávnem se to stalo i moderátorce Lence Hornové. I ona před falešnými profily varovala. „Nepřijímejte si mě do přátel. Je to falešný profil. Odstraňujte,“ napsala na sociální síti. 

Co je phishing a jak se proti němu bránit

Obdobné útoky na Facebooku jsou v Česku zaznamenávány od loňska. Phishing je podvodná technika používaná na internetu k získávání důvěrných údajů (hesla, čísla platebních karet apod.) v elektronické komunikaci. K nalákání důvěřivého uživatele komunikace předstírá, že pochází ze sociálních sítí, aukčních webů a podobně. Phishingu se někdy v Česku přezdívá rhybaření podle zkomoleniny v originálním názvu.

Pokud vás falešný profil kontaktuje, neváhejte a nahlaste to Facebooku. Postup je velmi jednoduchý. Klikněte na podvodný profil, co se vydává za vašeho přítele, ale nepřijímejte žádost o přátelství. Vedle ikonky zpráva klikněte na tři tečky a následně na možnost Nahlásit tento profil, dále Jedná se o falešný účet a nakonec odeslat Facebooku ke kontrole. To je vše. Postup naleznete i v galerii.

VIDEO: Monika Absolonová ukončila mateřskou: Jíst co máme, ale plíny něco stojí! A o exekuci!

Video
Video se připravuje ...

Monika Absolonová ukončila mateřskou: Jíst co máme, ale plíny něco stojí! A o exekuci! Markéta Reinischová, Petr Soukup

Fotogalerie
20 fotografií