První problémy se objevily během těhotenství, když byla manželka Jana Vlasáka ve třetím měsíci. Kvůli zdravotním potížím jí lékaři museli nasadit léky, u kterých hrozilo, že ohrozí plod. „Moje žena ale nechtěla jít na interrupci a porodila poškozenou holčičku,“ přiznal herec ve vysílání Radiožurnálu.

Prostřední dcera Bára od narození trpí schizofrenií s mentální retardací. „Žena tomu věnovala šestnáct let intenzivní péče, až jí pak mladší dcera vyčítala, že se Báře věnovala víc než jí. Bára působila v rodině jako velký uzurpátor. Kolikrát když jsme byli s ženou pryč, zůstaly děcka samy doma a my vůbec netušili, co se tam děje. Pro ně to nemohlo být nic příjemného,“ vysvětlil herec, že starost o postižené dítě je velmi náročné.

Dceru měli dlouho doma, ale ve chvíli, kdy se z Brna přestěhovali do Prahy, začala být situace neúnosná. „Vodila si domů cizí lidi, které potkala na ulici, přinášela domů odpadky z celé Prahy, byla nervózní, jen cesta tramvají pro ni představovala nepřekonatelný stres, který řešila agresí a pro nás už to přestalo být únosné,“ svěřil se Vlasák s tím, že proto se rozhodli umístit dceru do ústavu.

Tam se našla. „Zamilovala se tam do pána se stejným postižením a prožili spolu krásné asi tři roky života, než zemřel,“ dodal Jan s tím, že toto rozhodnutí bylo to nejlepší, co mohli pro dceru udělat.   

Fotogalerie
10 fotografií