Na veřejnosti se neopil, na nikoho nevystrkoval zadek, nebyl načapán v bordelu, a dokonce ani policistům neposkakoval po zádech. Jako by mu Vokatá, se kterou začal Kaiser muzicírovat a nahrávat desky, byla tím nejlepším psychoterapeutem. Jeden z našich nejlepších herců, který letos získal Českého lva za vedlejší roli prezidenta Beneše ve filmu Masaryk, najednou seká dobrotu.

 

„Mám z toho radost, z mýho Oldy je ale opravdu jiný člověk. A dokonce to šlo samo, žádnou práci mi to nedalo,“ říká Vokatá. V uplynulých letech ale dokázal šokovat nejen bravurními hereckými výkony, ale i šílenými výtržnostmi a ostudami na jevišti.

V roce 1980 se Oldřich oženil s Naďou Konvalinkovou (65). Odjakživa to byl bouřlivák a živel a skutečnost, že se z něj stal ženatý muž, na tom nemohla nic změnit. Ani fakt, že se mu tři roky nato narodila dcera Karolína (34). Tak, jak byl zvyklý řádit, řádil Kaiser dál. S jeho scénami s kolegy v šatnách vinohradské divadlo ještě dokázalo mít trpělivost, když ale v opilosti zrušil ubytování pro celý soubor na jednom ze zájezdových představení, musel to na Vinohradech zabalit. Následovala cesta do Ypsilonky. Z pohledu herce zvyklého na velké divadlo byla tak trochu za trest, Kaiser ale vsadil na svůj talent a rázem se stal nejen divadelní hvězdou. Tehdy se bez něj neobešla téměř žádná televizní zábava.

Video
Video se připravuje ...

Lvem oceněný vtipálek Oldřich Kaiser: Partnerka nic nedostala, už má léta! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Jeho scénky s Jiřím Lábusem (67) v Možná přijde i kouzelník jsou nezapomenutelné dodnes. I v Ypsilonce se ale přes varování ředitele Jana Schmida nevzdal alkoholu, který mu začal dělat v práci problémy. A tak přišel v Kaiserově kariéře další padák. Když nastoupil v roce 1993 do Národního divadla, zdálo se, že se mu daří nad alkoholem vítězit. Bylo to ovšem jen zdání.

Zahrál si několik úžasných rolí, ale konec byl stejný jako v předcházejících angažmá. Bez omluvy se nedostavil na několik zkoušek a představení a výsledek byl jediný: Padák kvůli pití! To bylo v roce 1999.

„Nemá tady náhodou někdo něco k pití? Rád bych se napil,“ obrátil se Kaiser během představení na diváky v hledišti Divadla bez zábradlí. Všem bylo jasné, že ten večer by se nenapil poprvé. Tehdy s Oldřichem ztratil trpělivost i jeho velký kamarád Karel Heřmánek (69) a hvězdě svého souboru dal nekompromisně padáka. Když tehdy na konci ledna roku 2004 proběhly českými médii fotografie Kaisera z klubu Heřmánkova divadla, trpělivost došla i do té doby nekonečně chápavé Nadě Konvalinkové.

Oldřich visí jako klíště na zádech uniformovaného policisty. Právě ten byl totiž přivolán do nočního podniku, z něhož hodně dlouho po zavírací hodině nechtěl herec za žádnou cenu odejít. Když policista Oldřicha poněkolikáté vyzval k odchodu, skočil mu herec na záda s tím, že je klíště a nemůže se sám od sebe pustit. „Policisté museli použít hmatů a chvatů,“ uvedla tehdy pražská policejní mluvčí na dotaz, jak se podařilo Kaisera zpacifikovat. Policie tenkrát navrhla Kaisera obžalovat kvůli trestným činům, kterých se měl dopustit. Státní zástupce ale její návrh zamítl.

V Kaiserově životě se ale i kvůli onomu »klíštovému« incidentu a možná i přítomnosti opilé dcery Karolíny při zatýkání tatínka objevil návrh úplně jiný. A pro něj určitě osudovější. Návrh manželky Nadi, aby se rozvedli. Už nechtěla čekat na další klíště, na další scénu s odhaleným pozadím, které tak rád Oldřich vystrkoval na okolí při svých alkoholových eskapádách. V roce 2005 bylo jejich manželství po 25 letech rozvedeno. Pro Oldřicha to byla tvrdá rána, ale až tenhle radikální řez ho konečně přesvědčil, aby se začal léčit. V léčebně na Vysočině to ale dlouho nevydržel, a tak přišly nové průšvihy.

Jeho fotografie z moravského nevěstince, které se objevily v novinách v říjnu 2008 a na kterých je rozjařený opilý herec ve společnosti dvou prostitutek, nepotřebovaly žádný komentář. „Nebyl agresivní, ale veselý. A čím víc se hosté bavili, tím byl pan Kaiser vstřícnější,“ řekl tenkrát Blesku jeden z hostů. „A nemusel předvádět ani vozemboucha či čulibrka, aby byla skvělá zábava,“ dodal. Přestože se Oldřich alkoholu nevzdal, divadelní představení dokázal stále vyprodat. A tak mu principálové divadelních společností stále rádi dávali role.

Když v roce 2010 vyrazil s představením pražského Divadla Ungelt do Písku, panákoval po cestě a na jevišti vydržel pouhých třicet minut. Ředitel píseckého Centra kultury Radek Havel musel tehdy zasáhnout a představení ukončit. Tak moc byl Oldřich opilý. Písecký trapas byl zřejmě tím největším, kterého se Kaiser na jevišti kdy dopustil. „Ho…no, ho…no, do pr…le,“ bylo první, co lidé z hercových úst slyšeli.

Pak následovaly dlouhé minuty mumlání. Někteří věřili, že jde o umělecký záměr a opilého britského novináře Jeffreyho Bernarda Kaiser jen přehrává. Po dvaceti minutách bylo ale už všem jasné, že se blíží katastrofa. „Snažil jsem se Oldřichovi po léta pomáhat. Mnoho představení jsem kvůli němu zrušil a dál to neřešil. To, co se událo v Písku, už ale přejít nelze. To bych hazardoval s pověstí divadla,“ prohlásil po incidentu ředitel Ungeltu Milan Hein.

„Oldřich potřebuje péči odborníků. Je to výjimečný talent. Sám to už ale nezvládne,“ řekl tehdy Hein nahlas to, co si mysleli dlouhá léta všichni Kaiserovi kolegové. Oldřich se tehdy zastyděl, dal Heinovi za pravdu, mlčky se sbalil, a aniž by cokoli někomu řekl, odjel se dobrovolně léčit. Potom ale zase zběhl.

V roce 2012 se opět snažil zbavit své závislosti na alkoholu. Už potřetí. Tentokrát strávil tři měsíce Červeném Dvoře, kam se po roce a třech měsících znovu dobrovolně vrátil. Potom Kaiser potkal Dášu Vokatou a v roce 2014 jim vyšlo společné CD Dva divoký koně. A Oldřich na něm má lví podíl. Jako zpěvák, houslista, kytarista a zjevně i jako objekt některých textů. Od té doby je herec bez excesů. Jestli je to díky abstinenci, anebo díky tomu, že už se umí ovládat, nikdo neví. Na veřejnosti ale rozhodně pije sodovku a to mu jde k duhu…

Fotogalerie: Nejzajímavější titulní strany Blesku za 25…
174 fotografií

Vše o Oldřichu Kaiserovi naleznete: ZDE!

Vše o filmu Masaryk naleznete: ZDE!

Fotogalerie
38 fotografií