Smutnou zprávu na sociální síť napsal jeho kamarád Petr Wajsar: „Zemřel Martin Dolenský, můj kamarád a skvělej režisér. Tak už aspoň víš, jaký to je. Dobrou noc, chlape, budeš mi moc chybět“ a dodal: „Martin měl dost jasno na to, aby se vyznal i v zásvětí...“ 

Jen jeho blízcí přátelé a kolegové věděli, že se léta věnoval studiu buddhismu. Dle slov jeho kolegů byl režisér velmi klidný, přátelský, nepil alkohol, nekouřil a na place měl s každým trpělivost.

„Strávila jsem s ním celé loňské prázdniny při natáčení pohádky Pravý rytíř, kde hrály obě moje děti. Martin nikdy nemluvil o svém soukromí, ale byl hodně zcestovalý a o vše se zajímal. Hodně jsme si spolu povídali. Byl to opravdu velmi hodný člověk a každý ho musel mít rád,“ řekla Blesk.cz Eva Decastelo.

„Už ses určitě znovu narodil tam, kde se ti líbí, a potkáme se někde v Himálajích příští rok. Tohle tělo jsi měl jenom půjčené. Máme tě rádi, ale ty víš,“ vzkázala mu herečka Ivana Korolová.

Ke smrti se vyjádřila i produkce snímku Milada. „Náš hlavní dramaturg zemřel tragicky minulý týden při autonehodě. Martin Dolenský byl stále mladý a plný života. Martin byl důležitý při vzniku scénáře Milada a jeho dramaturgii a chtěl bych vyslovit upřímnou soustrast jeho přítelkyni a rodině.“

Jelikož byl Dolenský učedník buddhismu, tak by určitě nesouhlasil s klasickým pohřbem v krematoriu. A tak se s ním jeho přátelé rozloučí v prostorách FAMU někdy v týdnu mezi 18. a 23. dubnem. 

Fotogalerie
48 fotografií