Jako malý kluk se režisér ale nebál tmy nebo duchů, bylo to zcela něco jiného. „Já měl strach vždycky jen z holek. Líbily se mi, ale pošklebovaly se mi. Protože jsem blbý a to jsem dodnes,“ svěřil se na iDnes.cz, že strach z dalších věcí ho provází dodnes.

Vždy má špatné svědomí, když odchází z placu, a přehrává si chyby, které udělal. Bojí se také, že pokazí výchovu dětí. Je proto rád, že má vedle sebe manželku Olgu Menzelovou, která si s výchovou dcer poradí a ví, jak na ně.

„My byli za vše v dětství hned trestaní. Tolik pohlavků a ran rákoskou si už dnes jen málokdo může představit. Dnes na dítě nemůžete ani sáhnout, nebo vás zavřou. Možná je to dobře, jelikož z nich vyrostou sebevědomí občané. To já jsem nebyl. Strach a špatné svědomí mám pořád, jen to na sobě nesmím nechat znát,“ přiznal Menzel.

Tvrdá vojna

Otrkal se trochu až na vojně, i když tam si zažil také peklo. „Čtyři měsíce jsem musel být v útvaru mezi cikány a faráři. Pak jsem měl to štěstí, že mě s filmovou školou vzali do armádního filmu. Těch zbylých dvacet měsíců jsem pracoval jako nikdy v životě, protože jsem měl strach, že mě pošlou zpátky k útvaru,“ zavzpomínal režisér, který díky vojně dělal reportáže po celém Československu.

Podívejte se na video s oscarovým režisérem:

Video
Video se připravuje ...

Oscarový Jiří Menzel: Neuvěříte, co udělal se slavnou soškou! Eliška Vinterová, Martin Hykl

Fotogalerie
23 fotografií