Stále omílaným tématem je v české společnosti uprchlická krize a probírání syrských i jiných uprchlíků. Herečka Martha Issová má otce Syřana a pochopitelně ji toto téma také zajímá, i když už ne tak jako dřív. „Začala mi totiž vadit taková ta přeinformovanost, která v nás neustále vzbuzuje nějaký pocit strachu. Přestalo mi to dělat dobře, a tak jsem omezila noviny a vrátila se ke knihám a hudbě,“ vysvětlila oblíbená herečka.

„Snažím se víc radovat z maličkostí a každý den si zkouším uvědomit, jak jsem šťastná, že mám kde bydlet, že přímo u nás žádná válka nezuří, že mám krásné dítě, skvělého chlapa a úžasné rodiče. To jsou věci, na které bychom neměli zapomínat, což se bohužel kvůli našim malým strachům dost často děje. Na Sýrii jsem ale samozřejmě pořád napojená,“ řekla v rozhovoru pro časopis Téma.

I když je z půlky také syrského původu, nikdo jí zatím žádnou negativní reakci neuštědřil. „Tváří v tvář nikdy. Občas v nějaké internetové diskusi, protože to je takový anonymní prostor, kde ze sebe člověk dokáže vychrlit to nejhlubší bahno, které v sobě má. Ale že bych se jinak setkala s nějakým projevem xenofobie nebo rasismu, to ne. Češi nejsou rasistický národ. Jenom je zachvátí nějaká panika ve chvíli, kdy někdo sáhne na jejich dvorek. Jsou to spíš vyděšenci,“ zhodnotila Issová s tím, že neumí arabsky, protože ji to tatínek neučil, a teď ji to mrzí.

Fotogalerie
11 fotografií