Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlechtic českého filmu Jiří Kodet (†67) by slavil narozeniny: Tohle jsou 3 jeho nejlepší historky!

/
  • Předávání státních vyznamenání 28. 10. 2003. Vlevo výtvarník Adolf Born, vpravo herec Jiří Kodet.
    Předávání státních vyznamenání 28. 10. 2003. Vlevo výtvarník Adolf Born, vpravo herec Jiří Kodet. (ČTK)
    6. prosince 2016 ● 20:20

    Cholerik, bohém, geniální herec. To vše byl Jiří Kodet (†67), hvězda filmů Knoflíkáři, Pelíšky či Vrchní, prchni, který by slavil 79. narozeniny. Přestože už není mezi námi, historky z jeho pestrého života kolují dodnes, nejen mezi jeho kolegy.

  • 1.

    Zmatená trafikantka

    Předávání státních vyznamenání 28. 10. 2003. Vlevo výtvarník Adolf Born, vpravo herec Jiří Kodet.
    Autor: ČTK

    Nejraději je ve svých vystoupeních používal Miroslav Donutil, dlužno dodat, že za Kodetova vědomí a souhlasu. „Nikdy se nenaučil cizí řeč, což byla jeho slabina. Na zájezdu v Anglii přišel k trafikantce, naklonil se do okna a ptá se: Do you speak English?“ vypráví třeba s tím, že když znejistěná žena přisvědčila, nakoupil pomocí jednoho slova: Marlboro.

  • 2.

    Svatební dort

     

    2669233:full:true:true

    Zřejmě nejslavnější je pak další zážitek z návštěvy Anglie, kam si prý vezl 55 liber, což byly tři měsíční platy, a jeden oblek. „Řekl jsem si: Nenavštiv v Anglii Hilton – a je to, jako bys tady nebyl. Ostatní kolegové pochopitelně škudlili, ale já šel. Sedl jsem si ke stolu a luskl na číšníka. Naznačil jsem mu, že chci jídelní lístek. Ten pohůnek to okamžitě pochopil, byl z Hiltonu. Já, neznaje jediného slova v anglickém jazyce, zabodl jsem prst do jednoho z pojmů. Pikolík odešel. Předstíral jsem četbu Timesů. Asi po tři čtvrtě hodině čekání se otevřely dveře kuchyně a do místnosti vjel na vozíčku čtrnáctiposchoďový svatební dort. Pochopil jsem, že to bude patrně ta moje objednávka. Všichni tleskali a hledali nevěstu. Já jsem tam byl ovšem zcela logicky úplně sám. Přivezli mi dort ke stolu a šoupli mi ho na desku. Já uchopil příbor se špachtličkou – naštěstí doma jíme na stříbře, takže se v tom vyznám – sňal ze čtrnáctého poschodí jahůdku, jíž byl dort ozdoben, odložil jsem ji na talířek a decentně ji snědl. Potom jsem tomu blbečkovi naznačil, že ten zbytek si může odnést. Když se opět vrátil, tak jsem mu ukázal, že zaplatím. On to kupodivu pochopil. Přinesl mi účet a tam stálo 50 liber rovných. Já sáhl do kapsy, dal mu svých 55 a odešel středem – směr Československá socialistická republika...“ 

  • 3.

    Naříkající zpěvačka

     587762:full:true:true

    Slavné jsou také jeho cholerické výstupy, které tak báječně prodal v Pelíšcích. Jeho rodina přiznává, že v nich zúročil mnoho z jejich soukromí. „Vzpomínám si na historku, která je pro můj vztah s tátou charakteristická. Jednou mi pustil píseň Edith Piaf a křičel na mě: Ty, ty – neslyšíš ten její vnitřní nářek?! Bezpečně vím, že táta neměl hudební sluch, nikdy na žádný hudební nástroj nehrál a rozhodně neuměl zpívat, ale seděla jsem jako trubka a nedokázala mu říct: Co mi to vykládáš, já v té hudbě slyším mnohem víc než jen nářek. Vnímám hudbu, sama ji skládám, hraju na pět hudebních nástrojů. Ne, já jen seděla, mlčela a tvářila se jako ovce…,“ vypráví jeho dcera Karolína Kodetová.

    Fotogalerie
    2 fotografie

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

sorgedoktor: Je ro opraqvdu nadsazene...No ale mame ho radi....

(17. 04. 2020 15:13)

salto: Jinak jako herec byl dobrý

(07. 12. 2016 09:08)

stacho: Šlechtic jak z kozí p.i.č.e peněženka......

(07. 12. 2016 07:42)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy