Místo toho, aby v klidu oslavoval své jubileum, si teď herec spíše láme hlavu s tím, jestli mu zákrok uleví. Těsně před Vánocemi má totiž podstoupit katerizační ablaci, což je nová metoda léčby poruch srdečního rytmu, která by mu měla srovnat srdeční arytmii. „Ta arytmie mi dělá velké problémy. Ničí mi život,“ postěžoval si deníku Aha! Frej, o kterého v těžkých chvílích pečuje přítelkyně Gábina Mrkvicová (52).

„Do nemocnice nastupuji jednadvacátého prosince. Na Štědrý den si pro mne přijede Gábinka a odveze mě domů,“ plánuje si Ladislav s tím, že tak aspoň nezmešká štědrovečerní večeři.

Dalších čtrnáct dní musí prý hlavně odpočívat, a proto si jeho partnerka vzala v práci dovolenou, aby o něj mohla po návratu ze špitálu pečovat. „Dva týdny po zákroku nesmím nic dělat a musím být v klidu. Od Gábinky se mi dostane určitě té nejlepší péče,“ usmál se Frej, jehož příjemný hlas slýcháme každé Vánoce ve filmu Sám doma, kde dabuje Kevinova tatínka.

Není to ovšem poprvé, kdy herci dělá srdíčko problémy. Před pěti lety byl kvůli srdeční slabosti dokonce hospitalizován. Není tedy divu, že pobyt v nemocnici nyní nechce odkládat. „Chci mít už srdce v pořádku, proto na ablaci spěchám,“ povzdechl si jubilant, který s přítelkyní Gábinou a rodinou půlkulatiny oslaví v příštím týdnu. Tradičně je vezme na šneky, jak to míval ve zvyku ještě s manželkou Věrou Galatíkovou (†69).

Katetrizační ablace

Operace spočívající ve zničení neboli ablaci abnormální tkáně probíhá nechirurgickou cestou, pomocí speciálních tenkých a ohebných elektrod – katétrů. Při výkonu se zavedou přes žílu nebo tepnu v třísle do srdce, přičemž hrot se umístí co nejblíže místa vzniku poruchy srdečního rytmu. Díky průchodu vysokofrekvenčního proudu z hrotu se oblast zahřeje na teplotu 60 až 70 ºC a dojde k jejímu „spálení“ dovolujícímu zničení neboli ablaci abnormální tkáně.

 

Fotogalerie
39 fotografií