Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Premiéra Mefista navzdory malérům: Vyhozený zpěvák, popadané kulisy a truc konkurence!

/
  • Herci z muzikálu Mefisto
    4. listopadu 2016 ● 11:15

    Říká se, že divadlo, které si začne s Faustem, čekají pohromy. Přesně to se stalo pražské Hybernii, která oslavila 10. výročí znovuotevření premiérou muzikálu Mefisto. 

    Autory muzikálu jsou scenárista a režisér Zdeněk Zelenka (61) a skladatel Daniel Barták (35). Jejich vysněný projekt, který se původně měl jmenovat Faust, však od začátku provázely komplikace. Co všechno se stalo?

  • 1.

    Změna názvu

    Renč se zpěváky a herci z Mefista
    Autor: David Kundrát

    Zelenka muzikál původně psal pod názvem Faust. Ovšem když se to dozvěděla konkurence, Zelenku předběhla a ochrannou známku na muzikál Faust nechala napsat na sebe. Zelenka proto byl nucen muzikál přejmenovat podle jména druhé hlavní postavy – ďábla Mefista.

  • 2.

    Nový režisér

    Filip Renč se Zdeňkem Zelenkou, který ho ve funkci nahradil.
    Autor: Blesk – Karel Kopáč, Roman Souček

    Režie se nejprve chopil Filip Renč (51), který jej představoval na tiskové konferenci, ovšem po pár týdnech byl nucen z projektu odejít. Podle některých ze zdravotních důvodů, podle jiných kvůli chabé morálce a nedocházení na zkoušky. Režii poté převzal na poslední chvíli sám autor scénáře Zelenka.

  • 3.

    Havárie s kulisami

    Herci z muzikálu Mefisto
    Autor: Foto pro Blesk – muzikál Mefisto

    Sám Zelenka přiznává, že mu nejednou při zkouškách bylo ouvej. Třeba když se uvolnila největší kulisa, spadla a rozbila se na kusy. „Musím říct, že ten ďábel se nám realizaci Mefista snažil narušit několikrát, pár dnů před premiérou nám třeba nechal spadnout osmisetkilovou dekoraci na jeviště, ale když máte kolem sebe vynikající lidi, jakými pro mě jsou třeba textař Boris Pralovszký či hudební skladatel Daniel Barták a v neposlední řadě celý herecký soubor, tak se ďábel sice snaží, ale šanci nemá,“ říká Zelenka s tím, že na opravu byly jen dva dny!

  • 4.

    Vyhozený herec

    Mefisto premiéra
    Autor: Karel Kopáč

    V dvojroli Mefista/Fausta se na premiéře představil Josef Vojtek (51), na kterého připadne většina představení, herec, který jej měl alternovat – Jan Ježek – totiž z projektu krátce před premiérou odešel. Nahradí jej Jiří Zonyga, než se ale roli naučí, připadne břímě na Vojtka. „Mám z představení skvělý pocit, i když to není jednoduché představení, protože ta moje role je skoro ve všech obrazech. Hrozně jsem se těšil před lidi, po těch třech měsících zkoušení. Publikum se smálo i tam, kde jsme to nečekali, takže to asi není úplná depka, ač je to příběh o zaprodané duši,“ popsal po premiéře své rozpoložení zpěvák.

    Fotogalerie
    15 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

aisha01: Na každé stránce máte několik chyb nebo překlepů - je tohle normální???

(04. 11. 2016 11:34)

panda82: Jo není zahodno zahrávat si s čertem

(04. 11. 2016 11:30)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy