Žijeme ve velmi liberální gender společnosti. Je to v pořádku, ženy i muži se mohou co nejsvobodněji rozhodnout, koho si zvolí za partnera. Někdy za člověka rozhodují vědomé a jindy podvědomé motivy a psychologické programy. Oba dospělí partneři si svobodně vybrali,“ řekla Blesk.cz psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Hodnota, kterou pro ně partner představuje, je pro ně tak cenná, že se rozhodli vystavit pochybovačným pohledům od okolí. Partnery si vybíráme často zrcadlově, to znamená, že reprezentují tu hodnotu, kterou nemáme,“ dodala. Štěpánková se domnívá, že za silou vztahu může být i to, že se Sidon po boku mladé ženy cítí nesmrtelný.

Starší muž v osmé dekádě života už nemá mládí, sílu, bezstarostnost, vedle mladší partnerky získává iluzi »smrt neexistuje«. Naopak má sociální postavení, zkušenosti, zajištění a převahu. Pro muže je to bezpečnější než čelit partnerce stejně zralé,“ vysvětlila. Ojuncacral Tuju Sidonovi prostě dodává sílu. A platí to i naopak.

Mladší žena, která si vybere o dvě generace staršího muže, jednoznačně volí archetyp otce před archetypem hrdiny. Takový muž reprezentuje bezpečí, sociální postavení a zralost. U slečny studentky Ojuncacral Tuju vnímám obdiv k osobnosti pana Sidona jako ke svému učiteli. Vedle něj se ona sama formuje a vymezuje jako osobnost,“ řekla Štěpánková.

A jaká jsou podle ní úskalí takového transgeneračního manželství? „Každý prožil dětství a minulost v jiné době, také vitalitu má každý na jiné úrovni. A je otázkou, co bude, až se dívka stane zralou ženou,“ pokládá nahlas otázku psycholožka. „Je však možné, že to vyřeší čas sám,“ dodává. O svatbě páru s velkým věkovým rozdílem se dozvíte vše zde.

Fotogalerie
10 fotografií