Slavice si v pondělí sjednala schůzku na Hradě. „Paní Lucie Bílá pozvala osobně pana prezidenta na svůj narozeninový koncert v O2 areně,“ odpověděl Blesku mluvčí Jiří Ovčáček. Podle informací Blesku Miloše Zemana (71) ale také žádala o službičku: Zatlačte na středočeského hejtmana, ať v mých rodných Otvovicích zasáhne…

„První dům naší vesnice s popisným číslem jedna se dosavadní majitelé rozhodli prodat. Přála bych si, aby dál sloužil svému účelu a nevznikly v něm kanceláře, sklady a malometrážní byty,“ uvedla zpěvačka, která v malé obci na Kladensku vyrostla a žije. „Nejsem podnikatelka, a tak se snažím zjistit, jak mohou fungovat neziskové organizace nebo jaké jsou možnosti žádat o dotace na rekonstrukci či provoz takových zařízení,“ vysvětlila Blesku Bílá, která pro svůj záměr minulý týden lobbovala také u středočeského hejtmana Miloše Petery (58, ČSSD). Ten je její iniciativou přímo nadšen.

„Myslím, že budeme schopni jí poradit s hledáním vhodných dotačních titulů, které by celým Otvovicím mohly pomoci,“ uvedl hejtman. Peterova mluvčí ovšem popřela, že by hejtman dostal z Hradu nějaké »notičky«…

Nic ale nenasvědčuje tomu, že by kulturák měl ustoupit kancelářím či bytům. I když v minulosti se uvažovalo, že by zde vyrostla ubytovna pro nepřizpůsobivé. „Ne, nic takového nebude,“ prohlásil starosta Otvovic Josef Purkrt. Připustil, že v době, kdy se o ubytovně mluvilo, se zděšení místní prý obraceli právě na Bílou.

Ta už totiž Otvovicím nejednou pomohla. Například svou čističku odpadních vod sdílí se zdejší školou, vesnici poslala i část výtěžků z některých svých koncertů. Někteří z místních se ale domnívají, že v tomto případě chce Bílá kulturák spíš získat pro sebe. „Ona si pochvalovala akustiku sálu. Ale platit to celé sama asi nechce,“ míní jedna z místních žen.

 Vše o Lucii Bílé naleznete: ZDE!

Vše o Miloši Zemanovi naleznete: ZDE!

Fotogalerie
19 fotografií