Vítězslava Klimtová se narodila v Praze, ale dětství prožila v severních Čechách. Maturovala na Střední uměleckoprůmyslové škole bižuterní v Jablonci nad Nisou a pak pokračovala v externím studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde studovala u textilní výtvarnice Ludmily Kybalové a malíře Jaroslava Nušla. Poté se řadu let živila drobnou užitou a propagační grafikou a knižními a časopiseckými ilustracemi, časopisecky publikovala i své fejetony.

Úmrtí v sobotu oznámil na Facebooku Vítězslavin syn Josef. „Dnes po dlouhé nemoci, ve věku nedožitých 76 let, odešla má milovaná maminka a tolik chtěná babička Vítězslava Klimtová. R.I.P.,“ napsal Josef a milovníci příběhů o skřítcích a fanoušci začali vyjadřovat svou soustrast.

Ke smrti umělkyně se také vyjádřil moderátor Slávek Boura, který prozradil to, co věděl jenom málokdo. „Víťa Klimtová zesnula... malovala skřítky, pohádky, ba celé strašidelné lexikony, pro děti na své zahradě postavila Svět skřítků... málokdo ale ví, že malovala i na kameny s použitím přirozeného zvrásnění kamenů... spolu jsme se viděli vlastně nedávno... tak Víťo, pozdravuj tam nahoře a zase se potkáme ať tam, či zase tady a jindy... mám tě rád a usmívám se na tebe, protože nic jiného bys ani nechtěla,“ napsal na sociální síť.

Klimtová ale nebyla jen autorkou knížek o strašidlech a pohádkových bytostech. Vydala také odbornou publikaci Zázraky bižuterie, několik kuchařek či humoristickou knížku Sexuální přitažlivost domácích kutilů, která vznikla na základě jejích vlastních zkušeností z manželského života.

 

Fotogalerie
5 fotografií