Radim Vašinka se narodil za první republiky a po druhé světové válce byl spoluzakladatelem brněnského souboru X 59. Po krátkém angažmá v Divadle Na Zábradlí založil v roce 1967 divadelní klub U Orfea na pražském Malostranském náměstí. Jenže to bylo v roce 1971 na popud sovětského velvyslanectví zrušeno. Vašinkovi se podařilo ho obnovit až po roce 1989 a od roku 1994 působí v prostorách bývalého protiatomového krytu v Plzeňské ulici v Praze.

V jednom z posledních rozhovorů se Vašinka v časopise Nový Prostor vyznal ze zklamání, které mu přinesla změna lidí po sametové revoluci. Dřív bylo podle Vašinky divadlo únikem do jakéhosi závanu svobodnějšího světa. Po roce 1989 ale přišel zlom. „S publikem nastal nějaký bordel, stejně jako s dobou. Nejdřív jsme podlehli iluzi, že šlo o revoluci, takže jsme mysleli, že všechno bude lepší. Potom začal řádit tržní monopol a místo bolševiků rozhodují prachy,“ tvrdil divadelní principál, podle kterého jsou lidé jednoduše řečeno stále otrávenější.

Z hercových slov je patrné, že za úbytkem obyčejné lidskosti vidí hlavně všemocné peníze. „Peníze vlezou všude. Bondy kdysi říkal, že za bolševika nemůže být člověk svobodný ani v posteli, i tam mu bolševik vleze. Dneska vám místo bolševika vlezou všude prachy,“ tvrdil Vašinka, který říkal, že lidé teď mají v sobě méně ohleduplnosti a citu. „Každý dbá jen na soukromý zájem, jde za svým, možná zmoudří na stará kolena, ale to už bude pozdě,“ říkal herec, který na sklonku života stále častěji trávil čas na chatě u Kamýku nad Vltavou ve vesnici nesoucí název Velká.

Fotogalerie
6 fotografií