Rösner, známý z filmů Černí baroni, V erbu lvice či Chobotnice z 2. patra, se celý život zaobíral myšlenkou, že na světě nepobude dlouho. A to kvůli kletbě, která jeho rod postihla prý už před 300 lety. Ta byla uvalena poté, co jeho prapředek Sixtus z bavorského rytířského rodu probodl v souboji svého švagra! A protože jejich spor vznikl kvůli milence, manželka Sixta jej i jeho potomky proklela! Žádný z nich se nesměl dožít více než 55 let, což byl věk zabitého švagra. „Můj otec zemřel v devětačtyřiceti, to mně bylo čtrnáct, a matka ve třiapadesáti. A tak si říkám, že musím přežít tu třiapadesátku a bude to dobrý,“ přiznával herec sám své nejhlubší obavy.

Ty se potvrdily, když mu – silnému kuřákovi – lékaři objevili zhoubný nádor na plicích. „Věřil ale, že se z toho dostane. Nebál se a velmi otevřeně o své nemoci mluvil,“ prozradil o kolegovi herec Jiří Štěpnička.

Vážné zdravotní potíže Borise provázely celý život, už ve 3 letech totiž oslepl na jedno oko, do kterého mu vletěly střepy z rozbité žárovky. „Měl kvůli tomu oku velké migrény, na které bral silné prášky... Nemohli mu střepy ale operativně vyjmout, protože hrozilo, že by oslepl i na to oko zdravé,“ dodává David Prachař.

Poslední ranou pro Rösnera bylo, že krátce před smrtí po chemoterapiích ochrnul; zhroutil se mu obratel a skončil na vozíku. I na něm chtěl režírovat, smrt mu ale všechny plány překazila... Rodová kletba se vyplnila! Na rok přesně...

Fotogalerie
8 fotografií