Jak Blesk zjistil, manažer Lucie Vondráčkové (36), Natálie Kocábové (31), Kristýny Leichtové (30) či Martina Dejdara (50) zápasí hned se šesti těžkými nemocemi!

„Začalo to v dětství revmatoidní artritidou,“ líčí svůj nemilosrdný životní úděl Roun. Nemoc, která postihuje imunitní systém, většinou »přivolá« další chorobu. „Mně postupem času přibyly další čtyři, takže patřím mezi smutný unikát,“ říká Roman.

Nikdo z jeho okolí dlouho ani netušil, že zápasí s tak strašnými chorobami a že ho drtí ukrutné bolesti. „Vždy jsem se snažil, aby nebylo poznat, že jsem nemocný,“ přiznává Roun. Rozdělil si vždy práci tak, aby mohl odpočívat. Na turné si bral samostatný pokoj, aby nikdo neviděl jeho utrpení.

„Při natáčení Česko Slovensko má talent v roce 2012 jsem nepozorovaně odbíhal do šatny, kde jsem si píchal injekce,“ prozradil zpětně Roun. Postihla ho myasthenia gravis, hemofilie, objevili mu Bechtěrevovu chorobu a Bartterův syndrom. Aby toho nebylo málo, má kvůli vedlejším účinkům léků ještě velmi řídké, a tedy i lámavé kosti. Osud se na něm opravdu vyřádil...

VÍC NEŽ O SEBE SE BOJÍM O DCERU

Jak se vaše nemoci léčí?

„Ani jedna z autoimunitních chorob není vyléčitelná, ale jejich projevy se dají utlumit. Užívám silné dávky kortikoidů a imunosupresiv neboli léků potlačujících imunitu, které se používají také po transplantacích. Sám si musím několikrát týdně injekčně aplikovat do žíly krevní deriváty, užívám léky na bolesti a na potlačení vedlejších účinků. Pravidelně musím docházet na pět lékařských pracovišť.“

Kde berete sílu to zvládnout?

„Ze začátku jsem se snažil to neřešit, a proto jsem i aktivně pracoval. Nechtěl jsem být celoživotním invalidou závislým na státu. I proto považuji za svůj osobní úspěch, že se mi, coby vážně nemocnému, podařilo patnáct let pracovat mezi špičkovými umělci.“

Kdy vám došlo, že už to dál nejde?

„Když ovšem později došlo k tak zásadním atakům, že jsem ze dne na den musel přestat pracovat, byl to pro mne samozřejmě šok. Mám v péči čtrnáctiletou dceru. V první chvíli se mi honilo hlavou, zda se o ni dokážu postarat. Nejhorší byl rok 2014, kdy se dostavil pocit bezmoci, který naštěstí netrval dlouho.“

Revmatoidní artritida = nemoc imunitního systému. Projevuje se především zánětem a bolestivostí kloubů a jejich postupným poškozením, postihuje však i ostatní orgány.

Myasthenia gravis (z řečtiny a latiny těžká svalová slabost) = choroba, v jejímž důsledku dochází k slabosti a unavitelnosti příčně pruhovaných svalů. Nemocnému se špatně mluví, polyká a může u něj dojít i k zástavě dechu.

Hemofilie = geneticky podmíněné onemocnění projevující se poruchou srážlivosti krve. Chorobná krvácivost působí krevní výrony do svalů či kloubů a organismus ztrácí schopnost zastavit krvácení. 􀀟

Bechtěrevova nemoc = bolestivé chronické revmatické onemocnění, které poškozuje funkce páteře. Kvůli degeneraci páteřních obratlů a zánětu vazů dochází k částečnému nebo úplnému zkostnatění, a tím ztuhnutí páteře.

Bartterův syndrom = vrozené onemocnění ledvin, při kterém je narušena jejich filtrační schopnost. Nemoc postihuje hlavně ledvinné kanálky. Důsledkem jsou nadměrné ztráty tekutin a některých minerálů močí.

Osteoporóza = metabolická kostní choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. V kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů. Život pak komplikují zlomeniny.

Fotogalerie
6 fotografií