Pohřeb známého výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetany začal přesně v 11 hodin na Olšanských hřbitovech. Obřadní síň byla přeplněná k prasknutí. Poslední sbohem přišla dát rodina, která zaujala místo v první řadě, spoustu spolupracovníků a přátel.

Ze známých osobností, které se Smetanou spolupracovaly, se však přišla rozloučit jen Jiřina Bohdalová, která jeho pohádkovým postavičkám Křemílkovi a Vochomůrce či Rákosníčkovi propůjčila hlas.

Přišla sama, mezi ostatní květiny a věnce položila bílorůžové lilie a usedla do třetí řady mezi ostatní smuteční hosty. Smutek v její tváři značil, že ji smrt Smetany zasáhla. Během obřadu se rozplakala a slzy si utírala kapesníkem. S novináři ale mluvit nechtěla. V tichosti dala režisérovi sbohem a po obřadu ihned odjela vozem.

Fotky Křemílka a Vochomůrky měl také u svého portrétu u rakve. Kolem ní leželo mnoho věnců a květin. Jako první zazněla znělka z Rákosníčka.

Na úplný závěr se s výtvarníkem rozloučil také Karel Gott. Síní se totiž rozezněla jeho píseň Cestu znám jen já z Večerníčku Pohádky z mechu a kapradí, kterou k ní nazpíval. „To bylo skutečně dojemné,“ prozradil Blesk.cz návštěvník pohřbu. 

Fotogalerie
14 fotografií