Karel Gott před nedávnem vystoupil v Top Staru na Primě a v Televizních novinách na Nově, aby řekl díky fanouškům, kteří při něm stáli v těžkých dobách.

Bylo slyšet, že hlas má stále zastřený, ale také bylo znát, že se mu mluví daleko lépe než při listopadovém předávání Slavíka, kdy byl po první chemoterapii.

V té době zpěvák nevěřil, že by se ke zpívání ještě někdy vrátil. „V současnosti si neumím představit, že bych někdy znovu zpíval. Můj hlas je prostě příliš slabý,“ řekl Gott německému Bildu. „Moji lékaři mi však slíbili, že se mi hlas vrátí, stejně jako ostatní životní síly. K tomu je ale ještě dlouhá cesta,“ svěřil se tehdy.

Dnes je však všechno jinak a Karel Gott doufá, že se na pódia ještě vrátí. „Já sám nevím, kdy a kde si společně zazpíváme, ale to nejhorší mám za sebou a určité plány už mi v hlavě probíhají. Těším se na vás a zatím vám přeji všechno nejlepší, pevné zdraví a mějte se pěkně,“ řekl Gott na Nově.

„Z Karlova hlasu je slyšet únava, ale jsem mile překvapena, že ne taková, jakou bych čekala,“  řekla deníku Aha! profesorka zpěvu Linda Finková (47). „Co je důležité, že jeho hlas neztratil své zabarvení. Čím nejsem překvapená, je to, že Karel zase přemýšlí, co natočí a kde vystoupí. Měl by se na práci vykašlat, odpočívat a dělat nám radost tím, že se sem tam někde objeví,“ dodává.

Výrazné zlepšení v Mistrově hlase slyší i odbornice Jana Postlerová (72). „Hlas pana Gotta se začíná čistit! Jako když se usazuje kal a ta hlasová špička se dostává do popředí. Je ale ještě slyšet veliká námaha, aby všechny ty samohlásky a souhlásky byly srozumitelné. Jak jsem pozorovala, tak pan Gott dýchá nosem, což by neměl! Měl by se nadechovat do bránice ústy, aby vše protáhl hlasivkami a tolik ho to nenamáhalo,“ řekla herečka a hlasová lektorka deníku Aha!.

Podle onkologa Pavla Klenera (78) je únava v hlase onkologicky nemocných logická. Může za ni náročná léčba, kterou si prochází. „Přímý vliv chemoterapie na hlasivky dokázán nebyl, ale při chemoterapii může dojít třeba k infekci, která postihne hrtan nebo horní cesty dýchací, a pak se to může projevit v hlase. Je to spíš takový druhotný příznak,“ popsal deníku Aha! profesor.

Fotogalerie
9 fotografií