Letošní Vánoce budou na Bertramce jedny z nejsmutnějších. „Kvůli chemoterapiím je dopředu naplánováno, že bude Karel Gott v nemocnici během vánočních svátků. Měl by tam být i na Štědrý den,“ prozradil Blesku dobře informovaný zdroj ze zpěvákova okolí.

Zdraví je ale na prvním místě…, a tak jsou s tím Foto Blesk – archiv Blesku a K. Gotta Mistr i jeho rodina smíření. I když boj s rakovinou mízních uzlin a Non-Hodgkinovým lymfomem není jednoduchý, zpěvák se i přes všechny problémy spojené s léčbou nevzdává.

„Někdy je mi dobře, pak zase špatně. Ale to je důkaz, že terapie zabírá,“ svěřil se Gott, který si doma užije alespoň část adventu. Lékaři ho na druhou adventní neděli pustili po týdnu opět do domácího ošetřování.

Druhou chemoterapii, která měla v léčbě přinést zásadní poznatky o jejím průběhu, má už Mistr úspěšně za sebou, ale ta třetí bude zase náročnější. Zejména po psychické stránce...

„Ve chvíli, kdy člověk bojuje se závažnou nemocí, uvědomuje si, že prioritní je bojovat o život. Nostalgie a smutek mohou samozřejmě přijít, ale to se dá zmírnit tím, že rodina je blízko něj,“ řekl Blesku psychiatr Jan Cimický (67).

„Podpora rodiny je nesmírně důležitá. Na Vánocích nejsou důležité dárky, ale to, aby si lidé na sebe našli čas, protože ten je nejvzácnější. Když to neudělají, tak třeba už nikdy není příležitost,“ dodal Cimický.

Psychiatr Cimický: Odpočinek nad dárky!

„Po chemoterapii je člověk hodně unavený, takže víceméně nevyhledává příliš velkou komunikaci. Spíš potřebuje odpočívat a spát. Podstatné je, aby neměl velké bolesti a vedlejší příznaky. Všechnu svou vůli musí soustředit na to, aby se co nejrychleji postavil na nohy,“ radí psychiatr Jan Cimický.

Fotogalerie
6 fotografií