Exkluzivně na Blesk.cz: Štědrovečerní menu podle českých šéfkuchařů a celebrit!
-
Na adventním věnci už hoří druhá svíčka a Vánoce už tlučou na dveře! Hospodyňky mají téměř napečeno a domovy provoněla skořice a vanilka. Jestli už přemýšlíte, jakou specialitou byste překvapili rodinu u štědrovečerního stolu, inspirujte se naším hvězdným menu!
- 1.
Polévka: Rybí polévka s knedlíčky podle Jiřího Babici
SUROVINY: kapr – hlava a ořez, mlíčí, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, čtvrt celeru, 1 mrkev, 1 petržel, lžička muškátu, 1/2 cibule, špetka zelené petržele, divoké koření – 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 4 nové koření Knedlíčky: 2 žloutky, 4 housky na kostky, sníh ze dvou bílků, 200 ml smetany, 100 ml mléka, špetka muškátu, špetka bílého pepře
POSTUP: ★ Do hlubokého hrnce dáme kapra, divoké koření, sůl, ½ cibule, kořenovou zeleninu a česnek. Vaříme 30-45 minut. Vývar přecedíme, maso obereme.
★ Připravíme si knedlíčky. Do mísy vložíme namočené housky, žloutky, sůl, máslo, smetanu, sníh, muškátový oříšek, bílý pepř. Smícháme, vytvarujeme knedlíčky a vaříme v osolené vodě pět minut. Vyndáme, potřeme máslem a posypeme posekanou petrželí.
★ V hrnci na másle orestujeme strouhanou kořenovou zeleninu, posypeme moukou, přidáme vývar z kapra, mléko, sůl, bílý pepř, muškát, smetanu a pokrájené mlíčí. Provaříme. Vložíme maso z kapra, knedlíčky a posekanou petrželku.
- 2.
Hlavní menu: Krocan s kaštanovou nádivkou podle Lucie Vondráčkové
SUROVINY: krocan (nejlépe kolem 4 kg), 200 g jedlých uvařených a oloupaných kaštanů, 200 g rohlíků (veka, toastový chléb), 150 měkkého másla + na vymazání, 2 vejce + sníh, 150 ml mléka, hrst petržele, muškátový květ, pepř, sůl
POSTUP: ★ Krocana osušíme a osolíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka a necháme nasáknout. Změklé máslo utřeme v míse se solí, vmícháme žloutky, nasekanou petrželku, trochu muškátového květu, drobně nasekané kaštany a navlhčené kostičky pečiva a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
★ Nádivku dochutíme pepřem, naplníme jí krocana a kůži sešijeme nití nebo spíchneme.
★ Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme.
★ Krocana vložíme prsíčky nahoru do pekáče vymazaného máslem, podlijeme ho trochou vody a zakryjeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C a pečeme asi tři hodiny doměkka.
★ Během pečení krocana podléváme vodou a několikrát ho obrátíme. Na posledních pár desítek minut odstraníme pokličku a krocana dopečeme za průběžného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dozlatova.
- 3.
Salát: Italský bramborový salát podle Emanuela Ridi
SUROVINY: 400 g brambor, 200 g cukety, 200 g mrkve, 8 natvrdo vařených vajec, 16 ančoviček, 8 lžic kaparů, 8 kyselých okurek, 4 lžíce šťávy z citrónu, 8 lžic majonézy, sůl, pepř
POSTUP: ★ Brambory, cuketu a mrkev uvaříme a po vychladnutí nakrájíme na kostičky.
★ Vejce, kapary, okurky a ančovičky nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami.
★ Přidáme šťávu z citronu, majonézu a dochutíme solí a pepřem.
- 4.
Dezertík: Hruška ve víně podle Zdeňka Pohlreicha
SUROVINY: 300 ml čaje Earl Grey, 300 ml bílého vína, 3 lžíce cukru, hruška, badyán, celá skořice, citronová šťáva, vanilková zmrzlina, sekané mandle
POSTUP: ★ Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přidáme bílé víno, osladíme třemi lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán.
★ Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená, a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.
★ Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Ten zakápneme citronovou šťávou. Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.
★ Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.
- 5.
Když nemáte dost: Rumový drdol podle rodiny Hrušínských a Miluše Šplechtové
SUROVINY: 2 balení cukrářských piškotů, 250 ml rumu, 500 ml smetany, 500 ml mléka, 4 žloutky, balíček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 šlehačka, ovoce na ozdobu
POSTUP: ★ Dva balíky cukrářských piškotů dáme do mísy a polijeme rumem. Stačí jedna malá placatka.
★ Ve vodní lázni si připravíme krém. Do půl litru smetany přidáme půl litru mléka, čtyři žloutky, vanilkový cukr, dvě lžíce cukru krupice a čtyři lžíce polohrubé mouky. Za stálého míchání vaříme ve vodní lázni, až krém zhoustne. Pak jej dáme do chladu.
★ Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, na dno dáme vrstvu piškotů, na ni rozprostřeme studený krém. Vrstvy střídáme, dokud není forma plná. Úplně nahoře mají být piškoty.
★ Pak dort zatížíme talířem a dáme do chladu, nejlépe na dvacet čtyři hodin.
★ Když pak odstraníme dortovou formu, potřeme celý dort hustou neoslazenou šlehačkou a ozdobíme čerstvým ovocem.