Exkluzivně na Blesk.cz: Štědrovečerní menu podle českých šéfkuchařů a celebrit!
Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Exkluzivně na Blesk.cz: Štědrovečerní menu podle českých šéfkuchařů a celebrit!

/
  • Štědrovečerní menu podle celebrit.
    23. prosince 2015 ● 21:47

    Na adventním věnci už hoří druhá svíčka a Vánoce už tlučou na dveře! Hospodyňky mají téměř napečeno a domovy provoněla skořice a vanilka. Jestli už přemýšlíte, jakou specialitou byste překvapili rodinu u štědrovečerního stolu, inspirujte se naším hvězdným menu!

  • 1.

    Polévka: Rybí polévka s knedlíčky podle Jiřího Babici

    Rybí polévka podle Jiřího Babici.


    SUROVINY: kapr – hlava a ořez, mlíčí, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, čtvrt celeru, 1 mrkev, 1 petržel, lžička muškátu, 1/2 cibule, špetka zelené petržele, divoké koření – 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 4 nové koření Knedlíčky: 2 žloutky, 4 housky na kostky, sníh ze dvou bílků, 200 ml smetany, 100 ml mléka, špetka muškátu, špetka bílého pepře

    POSTUP: ★ Do hlubokého hrnce dáme kapra, divoké koření, sůl, ½ cibule, kořenovou zeleninu a česnek. Vaříme 30-45 minut. Vývar přecedíme, maso obereme.

    ★ Připravíme si knedlíčky. Do mísy vložíme namočené housky, žloutky, sůl, máslo, smetanu, sníh, muškátový oříšek, bílý pepř. Smícháme, vytvarujeme knedlíčky a vaříme v osolené vodě pět minut. Vyndáme, potřeme máslem a posypeme posekanou petrželí.

    ★ V hrnci na másle orestujeme strouhanou kořenovou zeleninu, posypeme moukou, přidáme vývar z kapra, mléko, sůl, bílý pepř, muškát, smetanu a pokrájené mlíčí. Provaříme. Vložíme maso z kapra, knedlíčky a posekanou petrželku.

  • 2.

    Hlavní menu: Krocan s kaštanovou nádivkou podle Lucie Vondráčkové

    Krocan podle Lucie Vondráčkové.


    SUROVINY: krocan (nejlépe kolem 4 kg), 200 g jedlých uvařených a oloupaných kaštanů, 200 g rohlíků (veka, toastový chléb), 150 měkkého másla + na vymazání, 2 vejce + sníh, 150 ml mléka, hrst petržele, muškátový květ, pepř, sůl

    POSTUP: ★ Krocana osušíme a osolíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka a necháme nasáknout. Změklé máslo utřeme v míse se solí, vmícháme žloutky, nasekanou petrželku, trochu muškátového květu, drobně nasekané kaštany a navlhčené kostičky pečiva a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

    ★ Nádivku dochutíme pepřem, naplníme jí krocana a kůži sešijeme nití nebo spíchneme.

    ★ Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme.

    ★ Krocana vložíme prsíčky nahoru do pekáče vymazaného máslem, podlijeme ho trochou vody a zakryjeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C a pečeme asi tři hodiny doměkka.

    ★ Během pečení krocana podléváme vodou a několikrát ho obrátíme. Na posledních pár desítek minut odstraníme pokličku a krocana dopečeme za průběžného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dozlatova.

  • 3.

    Salát: Italský bramborový salát podle Emanuela Ridi

    Salát podle Emanuela Ridiho.

    SUROVINY: 400 g brambor, 200 g cukety, 200 g mrkve, 8 natvrdo vařených vajec, 16 ančoviček, 8 lžic kaparů, 8 kyselých okurek, 4 lžíce šťávy z citrónu, 8 lžic majonézy, sůl, pepř

    POSTUP: ★ Brambory, cuketu a mrkev uvaříme a po vychladnutí nakrájíme na kostičky.

    ★ Vejce, kapary, okurky a ančovičky nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami.

    ★ Přidáme šťávu z citronu, majonézu a dochutíme solí a pepřem.

  • 4.

    Dezertík: Hruška ve víně podle Zdeňka Pohlreicha

    Hruška na víně podle Zdeňka Pohlreicha.

    SUROVINY: 300 ml čaje Earl Grey, 300 ml bílého vína, 3 lžíce cukru, hruška, badyán, celá skořice, citronová šťáva, vanilková zmrzlina, sekané mandle

    POSTUP: ★ Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přidáme bílé víno, osladíme třemi lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán.

    ★ Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená, a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.

    ★ Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Ten zakápneme citronovou šťávou. Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.

    ★ Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.

  • 5.

    Když nemáte dost: Rumový drdol podle rodiny Hrušínských a Miluše Šplechtové

    Rumový drdol podle rodiny Hrušínských a Miluše Šplechtové.

    SUROVINY: 2 balení cukrářských piškotů, 250 ml rumu, 500 ml smetany, 500 ml mléka, 4 žloutky, balíček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 šlehačka, ovoce na ozdobu

    POSTUP: ★ Dva balíky cukrářských piškotů dáme do mísy a polijeme rumem. Stačí jedna malá placatka.

    ★ Ve vodní lázni si připravíme krém. Do půl litru smetany přidáme půl litru mléka, čtyři žloutky, vanilkový cukr, dvě lžíce cukru krupice a čtyři lžíce polohrubé mouky. Za stálého míchání vaříme ve vodní lázni, až krém zhoustne. Pak jej dáme do chladu.

    ★ Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, na dno dáme vrstvu piškotů, na ni rozprostřeme studený krém. Vrstvy střídáme, dokud není forma plná. Úplně nahoře mají být piškoty.

    ★ Pak dort zatížíme talířem a dáme do chladu, nejlépe na dvacet čtyři hodin.

    ★ Když pak odstraníme dortovou formu, potřeme celý dort hustou neoslazenou šlehačkou a ozdobíme čerstvým ovocem.

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

jity: Jo krocana musíš umět upéci, jinak je suchý. V loni jsem tedy pekla krůtu, ta má trochu jiné maso a nadíla jí prsa máslem a potírala tukem a pomerančovou šťávou a celá rodina mlaskala a ještě jsem jim dala kousek domů jak chrochtali. Kachnu nechtějí ta jim smrdí, ale husičku tu mají také rádi.

(25. 12. 2015 10:18)

funebrak: Stejně vypatlaná jako tetka

(25. 12. 2015 09:00)

cipisek134: Proto stojí krocan za h*vno. Suchej jak sahara. To kachna nebo husa jsou naprosto o něčem jiným.

(24. 12. 2015 12:37)

carisima: Na Balkáně, konkrétně v zemích bývalé Jugoslávie se pěstují pouze krocani, nikoliv husy či kachny. Nevím, proč spojovat krocana s USA. Krocan má suché a tedy mnohem zdravější maso.

(24. 12. 2015 12:17)

cukrenka: I v české kuchyni existuje kaštanová nádivka.

(24. 12. 2015 12:12)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy