Okamžitě po zjištění nádoru nechali Gotta převézt z IKEM, kde mu operovali nejprve srdce a pak neprůchodná střeva, do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Ani doktoři ale zatím netuší, jak dlouho si zpěvák v nemocnici pobude.

„V tuto chvíli nelze podle lékařů odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat,“ sdělila zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová. Vše, co se v této chvíli o Gottově nemoci ví, je fakt, že jde o zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin, takzvanýNon-Hodgkinův lymfom.

„Byla zahájena cílená léčba,“ sdělil přednosta kliniky profesor Marek Trněný. Značí to nejspíš, že zhoubné bujení se lékaři pokusí zničit enormně nákladnou biologickou léčbou.

Ta „vetřelce“ v těle likviduje všemi prostředky vlastní obranyschopnosti, kterou tělu buď dodávají, nebo je jinak aktivují. S podobnými nádory lze ale účinně bojovat také chemoterapií, nově třeba i v kombinaci s transplantací kostní dřeně. Ačkoli podle statistik lymfomů každoročně přibývá, bilance je velmi nadějná.

„V posledních 15 letech se díky zavádění moderní cílené terapie zlepšily prognózy nemocných i s dalšími typy lymfomů zásadním způsobem,“ uvádí profesor Marek Trněný, do jehož rukou vložil náš nejslavnější zpěvák bezvýhradně svůj osud. Světu už dávno doložil, že právě lymfomy lze přemoci i v pokročilejším stadiu!

Prognóza je tedy pro Gotta poměrně příznivá. „Prognózu pacienta vždy určuje především typ lymfomu a stadium nemoci. U některých je účinnost léčby takřka stoprocentní, u jiných je vysoce problematická,“ podotkl pro Blesk lékař, který si nepřál jmenovat. Kéž Slavíkovi i v těchto chvílích, dozajista nejtěžších v jeho 76letém životě, svítí na cestu jeho šťastná hvězda!

Fotogalerie
9 fotografií