Policie pracuje s deoxyribonukleovou kyselinou už dávno, ale metoda byla nákladná a náročná. Teď se našla firma, která DNA archivuje za běžných podmínek. V pokojové teplotě bez použití chladících zařízení.

Je známý případ naklonované ovce Dolly. Slováček ale prý své druhé já zatím neplánuje. „Klony si dělám sám. Mám doma dva,“ směje se spokojeně Felix. Dcera Anička (20) a syn Felix (32) skutečně jako by mu z oka vypadli. Z maminky Dády (59) toho podobou moc nepobrali. Navíc mají oba po tátovi hudební vlohy.

„Kdybych všechen majetek ještě za života roztočil, aspoň po mně potomkům něco zbyde. Odborníci to označují jako otisk mého bytí zde,“ říká Slováček. Těžko říct, zda by to jeho dědice příslušně nadchlo. I když se musí uznat, že DNA vypadá v pouzdře jako nápadný zajímavý šperk.

Co je DNA?

Deoxyribonukleová kyselina, v níž jsou zaznamenány veškeré informace o člověku počínaje například barvou očí, přes otisky prstů a konče třeba výjimečným nadáním.

Prvním naklonovaným zvířetem byla britská ovce Dolly v roce 1996. Přivedla za svůj život na svět šest zdravých jehňat. Na konci života ji sužovala artritida, tedy onemocnění, které je u takto starých ovcí neobvyklé, ale ne výjimečné. Zemřela v roce 2003, byla utracena kvůli plicní infekci.

Fotogalerie
9 fotografií