Je až vzadu, ve druhé polovině, skoro u hřbitovní zdi, daleko od náhrobků herců Vladimíra Menšíka (58) a Svatopluka Beneše (†89). Navíc na vedlejší cestě. Zpěvák a milovník rokenrolu sní věčný sen spolu se svou maminkou a tatínkem. Od ostatních hrobů se ten jeho výrazně liší – místo obvyklé desky je na hrobě několik krásných balvanů a stále zelené rostliny.

V té jednoduchosti je překvapivý půvab. Bohužel jen málokdo zná místo, kde je interpret písní jako Lásko, mně ubývá sil, Pojď dál a zpívej a Veď mě dál, cesto má, leží. V srdcích svých fanoušků však nepochybně Pavel Bobek zůstává dál.

Jan Honek (62) byl muzikantův věrný přítel. Znali se už léta předtím, než Bobek onemocněl, vypili spolu nejednu lahvinku, probrali krásné ženy, drsnou politiku i neuspokojivý sport. Po desítkách let kamarádství ale nastala ta pravá zkouška. A jak se říká, že „v nouzi poznáš přítele“, v tomto případě to skutečně platilo.

Jan Hronek se o svého kamaráda roky před jeho smrtí poctivě staral. „Občas jsem mu i vařil, protože se už o sebe nedokázal postarat sám. Bylo moc smutné vidět, jakým utrpením pro něj byla chůze do schodů,“ zavzpomínal Honek. Na kamarádův hrob přišel o dva týdny dřív, protože už ví, že v den zpěvákových narozenin, 16. září, se na Olšanské hřbitovy nedostane. Na místě Bobkova posledního odpočinku zapálil svíčku a připomněl si pár vzpomínek. Bohužel nejsou všechny pouze radostné.

„Pavel měl potíže už v roce 2005, kdy mu praskl vřed na dvanácterníku. Měl sepsi a musel ležet dva týdny v umělém spánku. Říkal, že přežil svou smrt. Pak mu operovali srdeční chlopeň. Docela dobře se z toho dostal, měl koncerty, vystupoval. Ale asi 4 roky před smrtí se mu najednou dost přitížilo. Poslední měsíce jsem ho hlavně vozil po doktorech, protože měl velké bolesti v nohou a nemohl skoro chodit,“ prozradil deníku Aha! bývalý obchodník s vínem a restauratér.

Pan Hronek pracuje v současné době na Pražském hradě a nemůže se jen tak uvolnit. Přesto je se zesnulým přítelem alespoň v mysli. „Často na Pavla vzpomínám. Bydleli jsme oba na Praze 6, měl jsem to k němu jen kousek. Schází mi jeho humor, tak jsem si doma aspoň vystavil fotky, které mi připomínají, jak pěkné časy jsme zažili,“ říká Jan Honek.

Pavel Bobek byl první láskou herečky Andrey Čunderlíkové (63), sestřičky Iny z právě reprízované Nemocnice na kraji města. „Ano, měli jsme se moc rádi, jeho odchod byl pro mne bolestnou ztrátou,“ řekla Andrea. Bobka opustila kvůli bývalému členovi skupiny Olympic Ladislavu Kleinovi (70).

Poslední návštěva Pavla Bobka u kamaráda Jana Honka

Pavel Bobek býval štamgastem v restauraci U Prezidentů. Jan Honek si pamatuje, že Pavlovi zrovna telefonovala Marie Rottrová. Chtěla si ještě s Bobkem zazpívat, ale už to nevyšlo.

Fotogalerie
8 fotografií