Samotné zařízení na nás udělalo velice příznivý dojem. Personál je milý a usměvavý, vnitřní i vnější prostředí je útulné. Budovu ve stylu cihlového anglického stavení obklopuje krásná zahrada, kde klienti v pěkném počasí často pobývají a věnují se nejrůznějším terapiím.

V Alzheimercentru jsou lidé, kteří se již dostali do druhé a třetí, tedy nejtěžší fáze Alzheimerovy choroby. Přesto tu žádné pacienty netečně ležící v posteli neuvidíte. Zaměstnanci všechny neustále podněcují k nějaké činnosti nebo si s nimi prostě jen povídají.

I Květa Fialová se ráda zapojuje do nejrůznějších aktivit. Podle majitelky zařízení Jaroslavy Jůzové je herečka příjemná a milá klientka. „Má sice stavy, kdy se ztratí ve svém světě, to je však u této diagnózy normální. Ale pak zase aktivně spolupracuje při terapiích. Často vzpomíná, vypráví a ráda se i zasměje,“ řekla Jůzová Blesku.

Za měsíc zaplatí 25 000 Kč

Na kolik peněz přijde nemocného a jeho rodinu měsíční pobyt v Alzheimercentru? „Nemyslete si, že tu máme samé zámožné klienty. Dnešní senioři si přece nemohou dovolit platit třeba čtyřicet nebo padesát tisíc měsíčně. Naše cena se odvíjí od služeb, které rodina požaduje, od příspěvku na péči, výše důchodu a podobně. Řekněme, že v průměru se tu cena za měsíční pobyt pohybuje ve výši průměrného platu,“ prozradila Jaroslava Jůzová. Průměrná mzda v ČR činí 25 306 Kč.

Fotogalerie
11 fotografií