Na obsazení v Renčově filmu upozornil server hrebenar.eu. „Produkce podepsala smlouvu se spolkem neonacisty Jaromíra Pytla, jenž je známý například protiromskými pochody, organizováním nejrůznějších sešlostí neonacistů,“ stojí na webu.

Podle Renče je naprostý nesmysl, že by v jeho filmu nějací extremisté hráli. „Žádní neonacisté tam nevystupují,“ řekl Blesk.cz režisér. Jedním dechem však dodává, že to úplně vyloučené vlastně není, protože se na place vystřídalo několik stovek lidí a on každého znát nemůže.

Kdo je kdo, nezjišťovala ani produkce. „Komparz zajišťovalo samostatné oddělení produkce, které se však osobním životem komparzistů nijak nezabývalo. Technicky to ani není možné,“ vzkázali Blesk.cz na otázku, jak se muž, na jehož oblíbeném tričku stojí nápis „White Power“, do filmu dostal.

Jaromíra Pytla delší dobu sledovala i Antifa, která monitoruje české pravicové extremisty. Podle organizace si Pytel v krajně pravicové komunitě nechává říkat DJ Ferda. Jeho aktivit si začali všímat už v roce 2011. „Podle toho, jak to poslední dobou vypadá na veřejných akcích Dělnické strany, je DJ Ferda vycházející hvězdou DSSS, kdy v příchylnosti a snaze být neustále na blízku předsedovi strany Vandasovi zastiňuje i takové stálice,“ psal server Antifa.cz. Článek o Jaromíru Pytlovi doplnil výmluvnými fotografiemi. Na jedné z nich pózuje s vlajkou s nacistickými symboly.

Fotogalerie
6 fotografií