Emma Smetana nečekala na pražskou premiéru, ale s přítelem Jordanem začátkem května vyrazila na tu světovou do Londýna. „Byli jsme nadšeni, protože film Titanic máme moc rádi. Asi každý pár má nějaký ten ‚svůj‘ film,“ prozradila novácká moderátorka, která se v britské metropoli setkala s autorem hudby Jamesem Hornerem.

„Díky promotérovi českého představení, který v ten den zajišťoval v Londýně s Jamesem Hornerem rozhovory pro tuzemská média, jsme měli možnost se s ním na chvíli osobně setkat. A byla to pro nás opravdu čest, prohodit pár slov s mužem, který je autorem nejúspěšnějšího soundtracku všech dob, držitelem Oscara i Grammy a který je vedle Titanicu podepsán pod více než stovkou kompozic filmové hudby. Navzdory všem těmto úspěchům je velice skromný a milý,“ netajila své nadšení Emma, kterou tragická smrt Hornera velmi zarmoutila.

Odpočívej v pokoji. Byla to čest vás poznat, Jamesi Hornere,“ napsala na svůj facebookový profil Smetana.

Lítost projevil i hudebník Michal Dvořák. „To je smutné, velmi smutné :((( velká škoda pro hudební múzy ...“

Před premiérou poskytl James Horner rozhovor

Proč jste si vybral ke spolupráci právě Český národní symfonický orchestr?

Myslím, že je to jeden z nejlepších orchestrů, což naše představení vyžaduje, jelikož hudba k Titanicu je opravdu hodně náročná. Je tři hodiny dlouhá a pro orchestr velmi intenzivní. Nicméně, já jsem tento orchestr pouze doporučil, rozhodovalo o něm více lidí, včetně produkce.

Byl jste někdy v Praze?

Ano, byl. Kdysi jsem procestoval řadu evropských měst a Praha byla jedním z nich. Jelikož mám britský pas, neměl jsem problém s cestováním ani v dobách, když jste tu měli komunismus, a měl jsem tak možnost do Prahy zavítat během komunismu i po jeho pádu.

Jaké největší rozdíly jste vnímal?

Myslím, že se tu obecně hodně změnilo. A nejen u vás, ale i v Německu a dalších
postkomunistických zemích.

Myslíte si, že jsou Kate Winslet a Leonardo DiCaprio hudebně nadaní?

Kate mi kdysi říkala, že umí zpívat a hrát na piano, ale nikdy jsem ji hrát nebo zpívat neviděl.

Zdravice:

Rád bych pozdravil všechny ty, kteří 14. června navštíví O2 arenu. Doufám, že to pro vás bude silně emotivní zážitek, protože takové to spojení filmu a živého orchestru opravdu je.