Jiří Maryško si za zveřejnění nevhodné fotografie na sociální síti Facebook odpracuje 180 hodin veřejných prací a zaplatí pokutu 25 000 korun. Ústecký okresní soud dnes potvrdil dohodu o vině a trestu za výtržnictví, kterou uzavřel se státním zástupcem. Maryško, který se chtěl zbavit jak bývalých, tak současných zastupitelů, u soudu řekl, že činu lituje. Dohoda schválená soudem je pravomocná.

„Jsem si vědom nevhodnosti svého vtipu a je mi to velice líto,“ prohlásil Maryško. Podle původní právní kvalifikace případu mu hrozilo i vězení. Pokutu má herec zaplatit v pěti měsíčních splátkách. Pokud by to neudělal, strávil by dva měsíce ve vězení.

Proti použití fotografie znázorňující popravu v Lidicích se ohradili i přeživší. „Z 203 žen, které musely 10. června 1942 opustit své domovy, přišly o muže a děti a byly uvězněny v koncentračních táborech, se po válce do Československa vrátilo 143 žen, dnes žijí pouze tři. Nejstarší je 92 let a nejmladší je 89,“ napsal Pavel Horejšovský, který patří mezi 17 přeživších lidických dětí, jménem Českého svazu bojovníků za svobodu.

Maryško na Facebooku kromě jiných zmínil i zastupitele Jana Eichlera z ČSSD. Tomu loni v březnu po jednání zastupitelstva o bývalém Činoherním divadle nafackoval. Za přestupek zaplatil tehdy Maryško pokutu 500 korun.

Fotogalerie
6 fotografií