Podle Standy Lysého Iveta Bartošová před smrtí trpěla vnitřním strachem a stále vyžadovala, aby nebyla sama doma. Přesto vyhazovala svého manžela Josefa Rychtáře několikrát do týdne z domu. Její vůle však nevydržela a vždy mu po chvíli volala, ať se k ní zase vrátí. Lysý si myslí, že ke konci života měla Iveta z Rychtáře strach. „On manipuloval s náma se všema. Dokud člověk hraje tu jeho hru, tak je v pohodě, to on by se rozdal, ale ve chvíli, kdy se mu člověk vzepře, tak je oheň na střeše. Proto bylo jasný, že se ho potřebuje zbavit,“ uvedl Lysý.

Tak vznikl program na Ivetinu záchranu. Vše bylo do detailu vymyšlené. Našla se chalupa, kam chtěli Ivetu přesunout, aby ji Rychtář nenašel. Plán ale nevyšel. Josef Rychtář se o akci dozvěděl: „Iveta to chtěla sama. Pak to prasklo, protože se jí dostal k nějaký konverzaci. Proto jsem byl ze začátku hodně opatrnej, protože jsem věděl, že vždycky se všechno obrátilo proti tomu, kdo jí chtěl pomoct. A tak to dopadlo i v tomhle případu. To samý bylo i se Zdeňkem Macurou. Prvně chtěla, aby ji odvezl, a nakonec byl špatnej,“ svěřil se Lysý.

Myslí si, že tato nevydařená akce byl pro Bartošovou impulz k sebevraždě, protože přišla o naději. „Když byl člověk s nima, tak byl taky ovlivněnej. Já bych se za to hnedka střelil do hlavy. Lituju, že jsem tu akci na její záchranu nedotáhl do konce,“ řekl závěrem Lysý.

Iveta Bartošová spáchala sebevraždu skokem pod vlak 29. dubna 2014.

Fotogalerie
6 fotografií