Už s příchodem Charlese Dukea do studia zavládla naprosto neuvěřitelná přátelská atmosféra. Astronaut si svým skromným a vřelým chováním okamžitě získal nejen moderátory Tomáše Zástěru a Jindřicha Ekla, ale i posluchače, kteří na sociálních sítích rádia komentovali rozhovor online.

„Nesmírně inspirativní a upřímný člověk, kéž by takových bylo víc,“ řekl moderátor Evropy 2 Jindra Ekl, pro kterého bylo setkání s tak významným astronautem splnění snu.

Duke strávil na povrchu Měsíce téměř 72 hodin, zanechal tam nejen své stopy, ale také fotku své rodiny s popiskem „Toto je rodina astronauta Charlese Dukea“. Jak sám říká, díky tomuto nadpozemskému výletu získal vnitřní klid a utvrzení v jeho životním poslání – přispět něčím lidstvu a inspirovat mladé lidi.

„Mladí lidé musí věřit a mít naději, že ať jsou jejich cíle jakkoliv vysoké, můžou jich dosáhnout,“ zakončil svůj rozhovor na rádiu.

Do Prahy přiletěl Charles Duke slavnostně otevřít výstavu Gateway to Space – Brána do Vesmíru. Výstava, která svým rozsahem a obsáhlostí nemá v Evropě obdoby, vítá od čtvrtka první návštěvníky. Mezi nejzajímavější kousky expozice patří kámen z Měsíce, který na zemi dopravila posádka kosmické lodi Apollo 15, skafandry legendárních kosmonautů, lunární vozítko Rover, část orbitální stanice MIR, část orbitální stanice ISS, autentický simulátor pilotní kabiny raketoplánu, mnoho interaktivních exponátů pocházejících z výcvikových středisek NASA a mnoho dalšího.

Záznam rozhovoru:

http://www.evropa2.cz/mp3-archiv/charles-duke-muz-ktery-byl-na-mesici-1-cast-18155

http://www.evropa2.cz/mp3-archiv/charles-duke-muz-ktery-byl-na-mesici-2-cast-18154

http://www.evropa2.cz/mp3-archiv/charles-duke-muz-ktery-byl-na-mesici-3-cast-18153

Fotogalerie
4 fotografie