Světoznámý architekt Jan Kaplický zemřel plný štěstí v lednu 2009 jen pár hodin poté, co se mu narodila dcera Johanka. Její matka Eliška Kaplicky jeho smrt po porodu prospala. Když si zapnula mobil, mezi gratulacemi jí začaly chodit také kondolence. Tak se o smrti svého milovaného manžela dozvěděla...

Dnes je Johance šest let. O svém tátovi ví, i o jeho smrti. „Chtěla vědět, jak dlouho ji táta držel v náručí a jak dlouho byli spolu. Vloni na Dušičky jsem ji vzala na hrob, který můj muž navrhl sám sobě a já ho na Vyšehradě zrealizovala,“ řekla pro magazín Téma Kaplicky, která našla návrh na Kaplického hrob v jeho archivních materiálech jako skicu a rozhodla se ho realizovat.

Trvalo mi to asi rok, protože ten návrh počítá s italským mramorem a nerezovou koulí, ale všechno se s pomocí sochaře Josefa Wagnera podařilo a minulý rok v lednu jsme v něm celou rodinu pochovali. Ale nechci, aby to vyznělo smutně. Bylo to veselé. A dojemné. Johanka tam položila věneček a pak jsme zpívaly,“ promluvila o pohřbu Kaplického do jeho vlastního hrobu vdova. Do hrobky byly uloženy také ostatky Kaplického rodičů.

„Když někdo říká, že v Čechách nemáme žádnou Kaplického realizaci, tak o ní jen neví. Sice je to posmrtná realizace, ale je. A za to jsem šťastná,“ dodala Kaplicky.

Pohřeb Jana Kaplického se v roce 2009 uskutečnil v odsvěceném kostele Pražská křižovatka. Tehdy se s ním na dálku loučil také Václav Havel se svou ženou Dagmar, která byla plačící Elišce velkou oporou. Kaplicky si na pohřeb vzala zlaté rukavice, které jí Jan navrhnul na jejich svatbu. Byla to také právě Dagmar Havlová, která na pohřbu přečetla dojemný dopis od Václava Havla Kaplického dceři Johance k jejím 12. narozeninám.

„Byl to den, kdy jsem stál před nebeskou branou já. Nevím, proč odešel on. V tu chvíli jsme tam okamžik stáli vedle sebe,“ napsal Havel tehdy v dopisu spolu s přáním, v něž věřil, že v roce 2021 bude Kaplického knihovna na Letné stát…

Kaplický před emigrací do zahraničí navrhl dům pro výtvarníka Františka Dvořáka v pražském Braníku. Dům, který majitel budoval svépomocí, byl dostaven až po Kaplického emigraci. Dokončenou vilu viděl poprvé až po svém návratu po revoluci. Tenkrát se na ni přišel podívat se svým synem Josefem. Kromě této vily se Kaplický před emigrací podílel na rekonstrukci domu scénáristy Jaroslava Dietla. Je také autorem návrhu pamětní desky Franze Kafky, která zdobí dům na náměstí Franze Kafky.

Fotogalerie
5 fotografií