Jakmile překročíte práh ateliéru, každý po vás chce jedinou věc: Ticho! Vstoupili jsme právě do scény, kde Roman Vojtek (Lukáš Matějka) řeší se svou ženou Monikou Zoubkovou (Zuzana) rodinné peripetie.

Natáčí se na jednu kameru, a tak celou scénu musí opakovat několikrát. „Zkouška, ostrá, zvuk jede…“ ozývá se od režisérky Johanny Steiger Antošové.

Temperamentní a energická. Studnice, ze které se dá čerpat. Tak režisérka popisuje hlavní hrdinku Marii, kterou hraje Veronika Žilková. „Veronika nabízí víc, než je potřeba, a pro režiséra je to radost. Máte z čeho vybírat,“ tetelí se Johanna Steiger, která má zkušenost i s herci z Německa a ty naše si nemůže vynachválit.

„Čeští herci jsou velmi disciplinovaní a profesionální a v seriálu se s nimi dá lépe pracovat. „Všichni umí text, což mě fascinuje, a nejlepší v tom je Mahulena Bočanová.“ Kolegové jí závidí a lehce nad její pamětí propadají depresi. „Dokonce nahrává druhým, protože umí i ty jejich repliky,“ říká režisérka.

Král šašků

Roman Vojtek se na place tak rozdovádí, že rozesměje celý štáb i herce. „To je dobře, atmosféra se uvolní a odlehčí,“ chválí ho kolegové. Je to pak snazší práce i pro kameramany a celý štáb kolem. „Někdy se ale rozvášní natolik, že mate herečky, a ty už se nedokážou soustředit.“

Zatím v klidu a teple se choulí v dece v šatně Mahulena Bočanová (Líza Tobiášová) s kolegyní Janou Bernáškovou (Anežka Svatá). Obě mají v ruce scénář a oprašují repliky.

Do toho se ale Mahulena otočí a hned začne chválit. „Vím, že to bude znít jako propagační klišé, ale říkám zcela upřímně, že tohle natáčení je pro mě radost. Sešla se tu mimořádně dobrá parta,“ říká Mahulena. Jana Bernášková jí skočí do řeči a se smíchem dodává: „Už jsme spolu hráli v seriálu Vyprávěj. Mahu tam hrála Romanovi tetu. Tady mají rozhodně jiný vztah!“

Přestože je dnes v ateliéru Bočanová bez svých seriálových dětí, za dobu, co spolu točí, se z ní stala matka kvočna. „Občas se přistihnu, že se k mým hereckým dětem (Zdeněk Piškula, Agáta Zimová) i mimo natáčení chovám jako mamka.“ Největší souznění má herečka s Veronikou Žilkovou a Monikou Zoubkovou, která hned, jak padla klapka, aniž by se odlíčila, utíkala za prací. „Dnes Monika pospíchá, ale nonstop v šatně špitáme a kamarádíme se i mimo práci.“

První láska

Jak už název napovídá, seriál je hlavně o lásce. Mahulena Bočanová se přiznala, že milovala Michala Suchánka„Bylo mi asi deset a točili jsme seriál Dopisy z lesa. V maskérně jsem se vždy červenala a dočkala jsem se i první pusy. Na tvář samozřejmě. Tenkrát jsme byli s Michalem stejně vysocí,“ směje se.

A Roman Vojtek? „Moje první velká láska mě potkala asi ve čtrnácti, ale nebyla opětovaná, až později jsem se dozvěděl, že mohla být. Takže tě moc zdravím, Moniko, a pozdravuj i dceru... Je ti tak podobná!“

Fotogalerie
13 fotografií