"Přál si zemřít doma," uvedl zdroj blízký Přemku Podlahovi, který si nepřál být jmenován. Jenže všechno bylo jinak! Už více než týden byl totiž Přemek Podlaha v hospicu U dobrého pastýře, kde včera podlehl dlouhé nemoci. 

Tvůrce a moderátor televizního Receptáře Přemek Podlaha byl považován za "dvorního rádce" českých chalupářů, zahrádkářů a domácích kutilů. Podlahův televizní Receptář se poprvé vysílal v roce 1987, a i když časem prošel malými obměnami a místo České televize jej v roce 2001 začala vysílat televize Prima, stále bavil obrovské množství diváků. Podlaha jej přes zdravotní potíže moderoval až do letošního června, poté ho nahradil Alexander Hemala.

Podlaha se narodil 13. června 1938 v Praze, kde vystudoval novinářství na filozofické fakultě. V 60. letech začínal v zemědělské redakci Československé televize, později moderoval soutěžní pořad Deset stupňů ke zlaté, který obohacoval o otázky z chovatelství, pěstitelství nebo mykologie. Z témat, o která svého času nikdo nestál, nakonec vytvořil nový fenomén. V první polovině 90. let Podlaha moderoval i pořad Tutovka, spojený se stejnojmennou loterií.

Přemek Podlaha skončil podle nepotvrzených informací koncem listopadu v nemocnici. Média spekulovala o posledním stadiu rakoviny. „Je nemocný... vážně,“ komentovala moderátorův zdravotní stav ve VIP zprávách na Primě jeho manželka Kateřina Kalendová koncem listopadu.

Přemek Podlaha - jak Blesk informoval - skončil v červnu v péči lékařů, údajně kvůli vážným problémům se srdcem. Během léta se ještě snažil natáčet svůj pořad napůl s bývalým televizním hlasatelem Alexandrem Hemalou (62). Ale později už ani to nebylo možné. Podlaha byl převezen do nemocnice. Z ní se přibližně před měsícem podle informací Blesk.cz vrátil domů. Údajně už tušil, že zemře, a chtěl doma strávit poslední chvilky. Ovšem to mu nebylo umožněno - zemřel v hospicu v Čerčanech!

Fotogalerie
13 fotografií