Krásná Renata Langmannová zkoušela v salonu, který je připravaný obléknout své zákazníky na letošní Ples v Opeře, černé šaty s krajkovými průhledy od návrhářky Kláry Nademlýnské. Ty nedávno oblékla topmodelka Karolína Kurková. „Po Karolíně Kurkové se těžko nosí šaty tak, aby to vypadalo dobře, ale s Karolínou se nemůžu srovnávat,“ přiznala modelka s tím, že by si je na ples určitě vzala ráda.

Jenže takové šaty na Ples v Opeře nedoporučuje módní kritička Blesku Františka Čížková. „Nositelka by měla šaty vybírat hlavně tak, aby jí sedly, tedy podle figury i věku, barvy jsou až to poslední. Ale samozřejmě by neměla být černá, kor u mladších ročníků. Černá se hodí na velké premiéry a galavečery. Ani bílá však není vhodná. Podle etikety je bílá určená nevěstám na svatby nebo debutantkám, které se jdou představit na svůj první ples,“ vysvětlila Františka.

V bílých šatech se ukázala moderátorka Emma Smetana, která by skutečně takové šaty volila spíše na svatbu. Vhodnější model od Ellie Saab předvedla Zorka Hejdová, která si ho v salonu vysnila už dříve. Nejdůležitější však je dodržet pravidla etikety.

Ideální je, aby si dámy v půjčovně vybraly dobré šaty, aby nevypadaly jako z fundusu. Pokud zvolí odhalená ramena, je nutnost mít vysoké rukavice. Tradiční etiketa také nařizuje povinné punčochy, na druhou stranu ta moderní dovoluje otevřené střevíce nebo sandálky, do kterých bych punčochy nedoporučovala,“ radí Čížková.

Naprostým nevkusem jsou platformy, pak boty na klínku a vůbec nejhorší jsou balerínky. Zapomeňte také na různé taštičky přes rameno, vysoké podrážky a samozřejmě sportovní kabáty. Pánové to mají podstatně jednodušší. Tam je jasně předepsaný smoking. „Změna je akorát v modernějším zapínání, jinak stále stejně platí mít lakovky a černého motýlka,“ dodala Františka.

Video
Video se připravuje ...

Františka Čížková Tereza Kühnelová, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií