„Eleonóra M. byla 1. 12. 2014 vyšetřovatelem zadržená a ve středu ve 12 hodin podal prokurátor Okresnímu soudu Košice I návrh na vzetí obviněné Eleonóry M. do vazby,“ řekl slovenskému deníku Nový Čas mluvčí krajské prokuratury Milan Filičko.

Podle prokuratury totiž Mojsejová chystala cestu do USA za svým přítelem. Z tohoto důvodu zde byla obava z jejího útěku za hranice s úmyslem vyhnout se trestnímu stíhání. Proto si pro ni policie v pondělí přišla do domu její sestry, aby ji zadržela. Mojsejová na to však reagovala naprostým šokem a na místě zkolabovala. Byla proto hospitalizována na psychiatrické klinice v Košicích.

Na podlomené psychické zdraví si Mojsejová stěžovala už po propuštění z vazby. To také udávala jako důvod, proč se nemohla dostavit k soudním stáním, k nimž byla několikrát předvolána.

Útěk do Ameriky

Nový Čas zjistil, že Mojsejová do USA měla vycestovat ve středu 3. prosince. Letět měla z budapešťského letiště, které je z Košic vzdálené jen dvě hodiny autem. „Chce letět do New Yorku, kde bude přestupovat. Chce jet za svým přítelem Norbertem, který tam už dlouhá léta žije,“ řekl deníku zdroj z Nořina okolí.

„Nechystá se do žádné Ameriky, není to pravda. Nikam nejede, zůstává tady, proč by měla někam jezdit?“ tvrdila v minulosti advokátka Mojsejové Danica Holováčová, která je v šoku, že její klientku opět chtějí dostat za mříže. „Tak, jako byl vymyšlený a nesmyslný důvod na první vzetí do vazby, že ovlivňuje svědky, tak je vymyšlený i ten aktuální, že chce utéct do USA. Všechno je jen snaha dostat ji za každou cenu za mříže,“ řekla advokátka pro slovenský deník Korzár. Ten také uvedl, že nad Mojsejovou nyní drží stráž nejenom lékaři, ale také policisté, kteří nonstop hlídají její pokoj.

Mojsejová strávila ve vazbě 13 měsíců. Za finanční podvody ve výši 175 milionů je spolu s dalšími 19 lidmi obviněna z 23 trestných činů a hrozí jí až 12 let vězení.

Fotogalerie
10 fotografií