Na začátku se na casting internetové reality show Operace Izrael hlásí 200 odvážlivců, ale na samotný výcvik do asijské země jedou jenom dva muži a jedna žena. Tou se stává Veronika Petrová. Dříve dělala skoro všechny sporty. Kickbox, thaibox, box, ale nic pořádně.

„Ve dvanácti jsem jezdila na fichtlovi po poli a vždycky jsem se kamarádila spíše s klukama. Proto když jsem viděla konkurz na tento výcvik, věděla jsem, že to zkusím,“ říká herečka z Ordinace v růžové zahradě. Brzy na vlastní kůži poznává, že tohle procházka růžovou zahradou nebude.

Výběr je tvrdý. Účastníci běhají, cvičí, posilují, musí se co nejdéle udržet na kloubech rukou zaťatých v pěst. V další fázi se střídá bojový výcvik Krav Maga s posilováním do úplného vyčerpání. Zůstává 24 nejlepších.

Ti jsou se zavázanýma očima odvedeni do temného sklepa a tam je instruktoři vystavují tvrdému psychickému teroru. „Dali nám pytel na hlavu, topili v sudu, mlátili a vyslýchali,“ popisuje půvabná blondýna.

Někteří to psychicky nevydrží a s dozorci se perou. Tito lidé by byli ihned zastřeleni, proto z výběru vypadávají. V dalším nácviku boje Petrová čelí agresorovi, který ji ohrožuje zbraní. „Vžil se do toho takovým způsobem, že mi hlavní poranil krk,“ kroutí hlavou nad intenzitou útoku. Nenechává se ale odradit a její pevná vůle jí zajišťuje letenku na nejbrutálnější vojenský výcvik na světě.

Rakety

Je prvního srpna. Hned po příjezdu do Izraele se ukazuje, že zde nehrozí pouze nebezpečí úrazu při tréninku, ale i ze vzduchu, což Petrovou znervózňuje: „Konaly se tam útoky na Gazu. Jakmile začala houkat siréna, museli jsme se schovat do krytu, a když jsme vylezli, viděli jsme nad hlavami rozstřelenou raketu. V tu chvíli mi došlo, že tam člověk může přijít i o život.“ Denně tam létá několik desítek raket, které naštěstí ničí protiraketový štít Irone Dome.

„Hned první den jsem měla službu na hlídce, a když jsem si šla lehnout, za pět minut mě budili kvůli tréninku,“ říká moderátorka. První dva dny jsou vyřazovací. Ráno musí uběhnout 3 kilometry za 13 minut, pak dělají shyby, sedmdesát sedů-lehů nebo kliky, což v klimatických podmínkách, kdy se teplota pohybuje okolo 40 °C, není vůbec jednoduché. Plazí se v rozžhaveném písku na 60 stupňů, ale horší je psychická zátěž.

V noci je instruktoři budí, aby se s dvaceti kily na zádech plazili do kopce, a na pokraji zhroucení jim říkají: „Vzdej to a budeš si moci jít lehnout do hotelu k bazénu a dát si pizzu s colou.“

Štír

Petrová to nevzdává a dál spí ve stanu v tábořišti s muži různých národností. Jako atraktivní blondýna by mohla očekávat milostné nabídky od svých soupeřů, ale nic takového se nekoná.

Všichni jsou tak vyčerpaní, že se ji nikdo nepokouší lákat do svého stanu. „Devatenáct hodin denně jsme makali, když jste někde nebyl na čas, všichni kvůli vám museli dělat kliky,“ vzpomíná herečka na nejdrsnějších deset dní svého života. „Jednou jsem se ohlédla a na poslední chvíli spatřila u nohy jedovatého štíra, který se ke mně pomalu blížil,“ popisuje setkání s tímto nebezpečným tvorem.

 „Zocelilo mě to. Pokud na mě někdo zaútočí, už trochu vím, co dělat. Sebeobraně se budu věnovat dál,“ říká Petrová a doporučuje to i jiným ženám.

Moje nehty

„Na celý výcvik dohlížel zkušený voják, který dříve aktivně bojoval ve francouzské legii, a ten hodnotil trénink jako »prasárnu«," svěřuje se moderátorka, která si odnáší několik odřenin, ošklivé modřiny a zlámané umělé nehty, které jí postupně odlétávaly. „Byly mojí součástí tři roky a vůbec mi nedošlo, že bych si je měla na výcvik nechat sundat,“ směje se dnes.