Českou zpěvačku nominoval moderátor FTV Prima Karel Voříšek. Ta pozdě, ale přece, výzvu přijala. "Děkuji, že se můžu zúčastnit takhle krásný akce, která podporuje léčbu takhle odporný a velmi vzácný, ojedinělý choroby," řekla Lucie Bílá na úvod pro VIP zprávy.

Výzvu ale pojala úplně jinak "Já bych to chtěla podpořit po svým a pro svoje," vysvětlila. Poté na sebe vyklopila kýbl naplněný stovkou klaunských nosů, které jsou symbolem charitativního projektu Konta Bariéry Nadace Charty 77. Na závěr zpěvačka do výzvy nominovala kněze Zbigniewa Czendlika a další dvě kamarádky.

Co je kyblíková výzva?

Nápad přišel z Ameriky a má za cíl podporovat charitu ALS. ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je onemocnění, při němž dochází k postižení svalové skupiny končetin, trupu a svalstva. Trpí jím například slavný britský astrofyzik a matematik Stephen Hawking.

Výzva se šíří Facebookem jako lavina, málokterá celebrita se ještě nepolila vodou, aby nepomohla dobré věci, pro kterou tato výzva vznikla. Vzniklo tak ohromné množství videí, kde se polévají slavné osobnosti dnešního světa v čele se zakladatelem Facebooku, Markem Zuckerbergem. Do výzvy se dále zapojil třeba Bill Gates. Ledovou sprchu u nás už otestovala většina hvězd televize Prima v čele s Karlem Voříškem (50) a Ivanou Gottovou (38), ale i Richard Krajčo (37), Marta Jandová (40),Monika Absolonová (37), Dara Rolins (41) či modelka Simona Krainová (41).

Podle pravidel kampaně mají lidé na internetu zveřejnit video, jak si nechávají hlavu polít vědrem ledové vody. Šok z ledové vody, který ochromí celé tělo, jim na krátkou chvíli poskytne příležitost se z části vžít do lidí postižených zákeřnou chorobu. Zároveň mají účastníci vyzvat další osobu či osoby, aby je během následujících 24 hodin následovaly nebo věnovaly na konto boje s ALS sto dolarů. Velká řada celebrit ale přispívá i přesto, že se ledovou vodou zlijí.

Od doby, kdy kampaň začala, se podařilo vybrat asi 60 milionů dolarů na boj s nemocí, v přepočtu přes jednu miliardu korun. Jen za čtvrtek přibylo na kontě nadace deset milionů dolarů (přes 200 milionů korun).

Video
Video se připravuje ...

Monika Absolonová Facebook.com

Video
Video se připravuje ...

Simona Krainová nominovala Františku Facebook.com

Video
Video se připravuje ...

Františka se výzvě postavila čelem Františka Čížková