"Průvodu hrdosti, který šel Prahou z Václavského náměstí na Letnou, se dnes zúčastnilo 15.000 až 17.00 příznivců gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů, což je proti loňsku nepatrný pokles. Nižší návštěvu zřejmě ovlivnilo počasí," řekla pořadatelka Bohdana Rambousková.

 


Průvod vyrazil z Václavského náměstí. V jeho čele byl dav lidí, který třeba nesl karikaturu prezidenta Vladimira Putina na podporu homosexuálů v Rusku. Čelo průvodu také transparenty upozorňovalo na diskriminaci homosexuálů v dalších 76 zemích světa. Dále byly seřazeny alegorické vozy, kde tančili lidé v pestrobarevných kostýmech. Tradiční duhovou vlajkou bylo ozdobeno i mnoho dalších účastníků.

Policisté před zahájením průvodu zadrželi tři lidi kvůli podezření, že jej chtěli narušit. Dalších 12 přestupků z podobných důvodů museli řešit během samotného pochodu. Lidé se třeba snažili blokovat průvod u Dvořákova nábřeží. "Dá se říct, že se nestalo nic dramatického. Bylo to bez větších potíží," řekl ČTK mluvčí policie Jan Daněk.

Lidé se v centru Prahy začali shromažďovat již dopoledne, bylo mezi nimi hodně cizinců i mladých příznivců z českých regionů, například Ostravska. Zatímco někteří byli od běžných turistů k rozeznání pouze třeba držením se za ruku s přítelem či přítelkyní stejného pohlaví, další na náměstí přišli v nápaditých a barevných kostýmech. Vzájemně se fotografovali a snímky ihned sdíleli na sociálních sítích.

Video
Video se připravuje ...

Velvyslanec šoumen se loučil s Prahou! Party fotil na iPhone! David Vaníček, Jan Jedlička

 

Už během čekání na začátek průvodu lidé na náměstí tančili a hlasitě vítali projíždějící alegorické vozy. Jeden z nich byl "osazen" palmami a bavilo se na něm několik mladých mužů v námořnických tričkách. Účastníci pochodu také upozorňovali také na nebezpečí viru HIV.

U sochy svatého Václava se sešly asi tři desítky odpůrců pochodu. I když jejich akce nebyla nahlášena úřadům, podle organizátorů zákon neporušili, protože šlo o náboženské shromáždění. Později se mezi účastníky průvodu vmísila dvojice s tlampačem, která slovně napadala homosexuály. Vyhrožovala jim, že "shoří v pekelných plamenech". Někteří z přítomných na ně vulgárně pokřikovali.

Video
Video se připravuje ...

Prague Pride očima reportéra Blesku: Ježíš i bavící se gayové... David Turek, Lukáš Červený

Pochod skončil v Letenských sadech, kde je až do večera naplánován hudební a zábavní program. Lidé si třeba mohou otestovat, zda nejsou HIV pozitivní nebo se mohou nechat na zkoušku na jeden den oddat. I tady na situaci dohlížejí policisté.

Průvod v Praze se koná počtvrté. Poprvé byl v roce 2011, tehdy se do něj zapojilo 8000 lidí. Loni jich přišlo 20.000.

 

Fotogalerie
29 fotografií