Rčení »devatero řemesel – desátá bída« rozhodně u Kateřiny Lojdové neplatí. Vystudovala herectví na DAMU a produkci na FAMU, u filmu ale dlouho nezůstala. „Lidé mě znají jako herečku, ale to jsem dělala možná pět let. Pro mě je to marginální etapa života, takový veselý začátek. Dnes bych se popsala jako manažerka, pořád mám potřebu něco organizovat,“ směje se Lojdová, která má kromě dvou dílů Slunce, seno... na kontě i Chobotničky z II. patra či komedii Anděl svádí ďábla.

Na skok v politice

V 90. letech se vrhla na podnikání a politiku. Učila na konzervatoři, byla novinářkou, televizní hlasatelkou, v letech 1992 až 1996 poslankyní parlamentu ČR a poté ještě ministerskou poradkyní. A až do roku 2001 vlastnila síť prodejen s keramikou. „Jsem vystudovaná produkční, a je jedno, jestli řídíte osvětlovače nebo celou firmu. Podstata práce je stejná. Musíte předvídat a včas reagovat,“ říká.

Živí ji byty

Dnes se živí rekonstrukcemi bytů a domů. „Hlavně v Čechách, ale dělala jsem domy i ve Francii a v Chorvatsku. Kreslím plány, vybírám firmy, hlídám rozpočty…“ vypočítává svou každodenní agendu. A jako dobrá produkční stihla skloubit kariéru s rodinou.

Vládkyně rodiny

Kateřina je navíc vdaná za rozhlasového magnáta Michela Fleischmanna (63), s nímž má dvě děti – Maxe a Kláru. Opratě prý drží doma ona. „U nás je matriarchát! Manžel dělá stresující práci, tak se mu snažím ulevit, aby se nezabýval omluvenkami dětí, pastami na zuby a tím, jestli má doma whisky. Kasu držím já,“ směje se šibalsky.

Video
Video se připravuje ...

Inženýrka ze Slunce, seno a pár facek: Co ji dnes živí? Jan Jedlička, Petr Macek