Unikátní portrét vznikl pomocí matematické analýzy. Vědci porovnali geometrii tváří všech 27 dívek (z každého ročníku vzali vítězku a dívky na druhém a třetím místě) a vytvořili jakýsi pomyslný průměr. Právě dokonalému průměru se totiž podle vědecké teorie blíží tvář, kterou lidé považují za krásnou.

Z analýzy vyplynulo, že z minulých vítězek této soutěže má nejblíže k "ideálu krásy" Hana Svobodová - první česká vicemiss z roku 2008.

Skupina vědců, která se do projektu pustila, se snaží mimo jiné předpovědět, která z letošních finalistek titul Česká miss 2014 získá. Jméno jejich tipu bude zveřejněn během slavnostního finálového večera, který proběhne 29. března.
Experiment je zároveň součástí výzkumu biologů z přírodovědecké fakulty.

Geometrie tváře souvisí podle nich i s tím, jak se člověk projevuje v každodenním životě. To je možné ověřit díky metodě vytváření průměrných obrázků, při níž se do speciálního programu nahraje více portrétů označených kontrolními body.

Vznikne jeden kompozitní obrázek s charakteristickými rysy zkoumané skupiny tváří. Tak se vytvářela i tato "průměrná miss". Podobně například tým vědce Flegra v základním výzkumu zjistil, jak prvok toxoplasmy, jehož nositelem je třetina české populace, výrazně ovlivňuje chování lidí a také vzhled obličeje. V jiném výzkumu se například ukázalo, že hnědoocí muži jsou důvěryhodnější než modroocí.

MYSLÍTE SI, ŽE SE PODOBÁTE IDEÁLU ČESKÉ KRÁSKY? POŠLETE NÁM FOTKU NA tip@blesk.cz