Jiří Schmitzer mladší svého otce nezapře. Dvoumetrová postava, ryšavý vlas i vous, muskulatura hubeňoura. V sobotu večer na prknech Dvořákovy síně Rudolfina převzal sošku Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli za film, kterou Jiří Schmitzer starší získal za film Jako nikdy. Důvodem, proč za sebe herec poslal náhradu v podobě syna, bylo vyprodané divadelní představení, které Schmitzer nechtěl rušit.

To, že se Jiří Schmitzer jakékoli mediální pozornosti spíše vyhýbá, dvojnásob platí o jeho rodině. Schmitzer je podruhé ženatý a má tři děti, jeho rodinu však často do světel reflektorů nevyvádí.

O mnohem provařenější je tragický otcovský vztah Jiřího Sováka ke Schmitzerovi. Schmitzer Sovákovi nikdy neodpustil, že odešel od jeho matky, a Sovák svého syna zavrhl po smrtelné nehodě, kterou v roce 1976 Schmitzer pod vlivem alkoholu způsobil. Přejel chodce, který následkům zranění podlehl. Jejich znesváření trvalo až za hrob. Schmitzer Sovákovi nešel ani na pohřeb.

Vztah Jiřího Schmitzera ke svému synovi, které nosí totožné jméno, je tedy pravým opakem, než jaký měl ke svému otci. Zastoupení na slavnostním večeru je toho nemalým důkazem…