Nařčení, že Svítivá odcizila z hereččina bytu zlato, peníze a šperky, přičítá Troška špatnému zdravotnímu stavu Rýznerové. Ta má metastázy po celém těle a čeká na smrt.

Všechno rozdala

„Svítivá a něco ukrást? Radši by si sama ruku uřízla!“ tvrdí režisér o dědičce. Jirásková byla podle něj inteligentní dáma a věděla, že je na konci svého žití. „Proto přátelům rozdala mnoho osobních věcí, včetně šperků. Ale o všem informovala paní Svítivou, aby následně nevznikly žádné dohady a spekulace o eventuální ztrátě či zcizení,“ dušuje se Troška.

Svítivou dobře zná, neboť v Malenicích žije jeho teta. A s Janinou sestrou jsou dokonce spolužáci! Svítivá pečovala nejen o Jiráskovou, ale i Zdeňka Podskalského (†70), jeho sestřenici a jejího bratra. A také o hereččinu maminku, která odešla ve věku 98 let. „Vila v Malenicích se stala jakousi LDN nemocnicí. A já jsem Janě Svítivé vždy říkal, že je malenická matka Tereza!“ svěřil se Troška.

Děvečka pro všechno

S Jiráskovou to prý Svítivá neměla lehké. „Neznám nikoho, kdo by Janě službu ve vile záviděl a náladové a povýšené chování paní Jiráskové snesl a vydržel. Nešlo totiž jen o osobní dozor, ale paní Svítivá se – zvlášť po režisérově smrti – stala děvečkou pro všechno. To vše stíhala vedle svého zaměstnání v místní Jednotě a starostí o svou rodinu,“ tvrdí Troška. 

Video
Video se připravuje ...

Troška přičítá nařčení Aleny Rýznerové právě jejímu špatnému zdravotnímu stavu. David Turek, hudba: danosongs.com