Fotoreportéři Blesku herce zastihli, jak se snaží u Podolské vodárny v Praze snaží ze svého vozíčku dosáhnout na tlačítka spořitelního bankomatu.

Těžký boj

Po několikaminutovém snažení se mu to nakonec povedlo. Z jeho výrazu ve tváři je ale patrné, že to byl boj vyčerpávající. „Některé bankomaty pro nás opravdu nejsou uzpůsobeny. Už se mi stalo, že jsem se ocitl u jednoho, kam by nedosáhl ani zdravý člověk!“ svěřil Potměšil Blesku s tím, že už má ale po Praze »své« bankomaty vystopované.

V Podolí zřejmě vybíral jen nouzově...

Co na to spořitelna?

A jak se k »nedosažitelným« bankomatům staví Česká spořitelna? „Lidem se zdravotním handicapem se věnujeme dlouhodobě a systematicky. Pražská organizace vozíčkářů pro nás mapuje právě naše pobočky a bankomaty z hlediska bezbariérovosti. Na základě jejich doporučení místa přizpůsobujeme občanům na vozíku nebo i rodičům s dětskými kočárky,“ řekla Blesku mluvčí České spořitelny Tereza Fořtová. Lidé s handicapem, kteří nemohou obsluhovat bankomat, si prý mohou vybrat hotovost zdarma ve všech pobočkách.

Jak by měl vypadat bankomat pro postižené

„Důležitá je správná výška bankomatu a také, aby byl před ním dostatečný manipulační prostor. Bankomat by měl mít spodní hranu v ideální výšce 75 až 80 cm a výklenek pod bankomatem, aby pod něj mohl vozíčkář zajet. Problematickou oblastí je také obrazovka bankomatu - sklon obrazovky vyhovuje stojící osobě, vozíčkáři se často obrazovka leskne.

U bankomatů ve vestibulu metra je důležité, aby byla sama stanice metra přístupná pro vozíčkáře. Často se také setkáváme s tím, že k bankomatu vede schod.“

Dominika Horáková, České asociace paraplegiků