Redakci zaslal Macura novoroční video, které nemá v Česku obdoby. V úvodu, za zvuku prezidentských fanfár, přijíždí ojíněnou krajinou v džínách, své milované bílé košili a bílých teniskách, s hermelínem a zlatou papírovou korunou na hnědém vyděšeném koni, z něhož při seskoku málem spadl, aby následně zaujal místo na trůnu stlučeném z europalet.

„Já, Zdeněk Macura I., chci popřát všem šťastný nový rok 2014,“ začíná svoji audiovizuální exhibici a pokračuje:

„V uplynulém roce jsem se v krajinách českých a moravských setkal s nešvarem jménem domácí násilí. Rovněž také s týráním osoby ve společné domácnosti. Jde o soubor faktorů, který umožňuje osobě vnitřně nečestné využívat slabosti člověka vnitřně čestného.“

Bude jeho terčem dál jen Rychtář?

Z Macurova projevu je patrné, že se nehodlá smířit jak s násilím obecně, tak i s násilím na konkrétních osobách. Jelikož se dlouhodobě stará o "blaho" Ivety Bartošové, je jasné, na koho svůj proslov zamířil. Jiste se do jeho hledáčku dostal její manžel Josef Rychtář, s ním se Macura loni několikrát porval.

„Pro rok 2014 jsem se jal vyhlásit válku všem agresorům v zemích českých i moravských, ale i ve svém okolí. Přeji vám, byste i vy byli v boji proti agresorům úspěšní,“ uzavřel Zdeněk Macura I. svůj historicky první (podle všeho zdaleka ne poslední) novoroční projev.

Neuplynulo však ani 24 hodin a Macuravideo s novoročním projevem označil jako soukromé, takže se na jeho skvostný proslov už nikdo podívat nemůže. Že by na něj snad zatlačil sám Pepa Rychář? Macura nicméně zveřejnil bonus ze zákulisí natáčení.