Jiřina Jirásková (†81) – herečka  

Slavná herečka se narodila 17.2.1931 v Praze. Po absolvování herecké konzervatoře se stala členkou Divadla na Vinohradech, kde působila až do konce svého života. V televizi a ve filmu vytvořila více než 140 rolí, z nichž nejznámější jsou například filmy Sestřičky, Fany, Světáci nebo televizní seriál Sňatky z rozumu. Jirásková byla dva roky provdaná za herce Jiřího Pleskota, později žila sedmadvacet let po boku režiséra Zdeňka Podskalského. Jiřina Jirásková zemřela 7.1.2013 ve svém bytě na Vinohradech po dlouhé nemoci.

Pavel Bobek (†76) – zpěvák

Zpěvák se narodil 16.9.1937 v Praze a byl průkopníkem a otcem české country muziky. Jednu dobu byl také členem kapely Olympic, později vystupoval jako sólový zpěvák. K jeho hitům patří například Lásko, mně ubývá sil, Veď mě dál, cesto má, Pojď dál a zpívej. Pavel Bobek prodělal v posledních letech nespočet nemocí, kterým 20.11.2013 v nemocnici podlehl.

Zdeněk Rytíř (†69) – textař

Geniální textař Zdeněk Rytíř se narodil 11.4.1944 v Táboře. Během svého života napsal několik hitů pro hvězdy Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou, Václava Neckáře, Petra Spáleného, Olympic, Michala Tučného, Karla Gotta, Lenku Filipovou a další. Rytíř měl manželku Helenu a tři děti. Syna Zdeňka a dvě dcery Vendulu (matkou je Evelyna Steimarová) a Alenu. Slavný textař zemřel 2.10.2013 po dlouhé nemoci na srdeční infarkt.

Milan Peroutka  (†49) – bubeník kapely Olympic

Peroutka se narodil 19.1.1964 a byl známý český bubeník, který se proslavil svým působením v legendární kapele Olympic. V mladém věku 49 let zemřel náhle v noci z 3. na 4. května 2013. Ještě 3. května hrál na koncertu skupiny Olympic v Karlových Varech v rámci turné k 50. výročí skupiny. Podle prvních vyjádření mluvčí skupiny Gabriely Šimonové si Milan Peroutka po koncertu stěžoval, že mu není dobře. Jeho problémy ale ustaly a on se ještě zúčastnil autogramiády, která se na místě konala.

Vladimír Čech (†61) – herec a moderátor

Oblíbený herec a moderátor Vladimír Čech se narodil 6.7.1951 v Praze. V počátcích své herecké kariéry vystřídal několik divadel, později se pak stal hercem na volné noze. Objevil se inscenacích v Králi Learovi, v Romeovi a Julii, v Hamletovi ale také v Anně Karenině. Český národ si ho pamatuje především díky vědomostní soutěži Chcete být milionářem, kterou moderoval. Byl dvakrát ženatý, měl dva syny a dvě dcery. Zemřel 22.3.2013 po nádorovém onemocnění zvaném Lynchův syndrom, ke kterému se přidal zápal plic.

Video
Video se připravuje ...

Zemřeli v roce 2013: Která umrtí nás nejvíc zasáhla? archiv Blesku, zpracovali Karolina Hošek, Jan Jedlička