Jak sám Tomáš Krejčíř prozradil v pořadu 13. komnata, duchovní věci s ním prvně probíral dědeček. Ten byl pro něj prvním člověkem, který mu o Ježíši a věcech z Bible vyprávěl. Jako patnáctiletý začal s kamarády vyvolávat duchy, což se mu stalo osudným. Jak Tomáš tvrdí, duchové mu odpovídali a on se postupem času začal o samotě bát. „Cítil jsem úzkosti, úplně jsem se vnitřně rozpadal,“ svěřil se Krejčíř v pořadu. „Došlo to až tak daleko, že jsem se bál sám, třeba i v parku,“ dodal.

V sedmnácti letech do jeho života vstoupila víra, konkrétně Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů neboli mormoni, která vychází z knihy Mormonovy. Stalo se tak po seznámení s budoucí manželkou, jejíž sestra v této církvi byla. Díky vztahu s Gábinou se začal čím dál tím více setkávat s misionáři a stavy úzkosti a strachu, kterými trpěl, najednou přestaly. „Byl to pro mě obrovský důkaz toho, jakou to má sílu a že to má v sobě pravdu,“ řekl Tomáš ve své 13. komnatě.

Vstup do církve

Do církve ale vstoupil až v roce 1989 jako čerstvý student DAMU, stejně jako jeho budoucí žena, tehdejší přítelkyně, Gábina. A vzhledem k tomu, že pravidla církve jsou neúprosná, nesměli mít spolu nic fyzického. Z mileneckého vztahu se tedy po křtu stal vztah spíše kamarádský, přestože i Krejčíř v něm vidí pozitivní dopady. „Pro mě to bylo paradoxně posilující, neboť jsem v té Gábině nacházel jiné věci a myslím, že i ona ve mně. Takže jsme to vůbec nebrali tak, že by nás to omezoval,“ rozpovídal se Tomáš.

Církev není v Česku příliš rozrostlá, čítá přibližně 1 000 členů a ti schopní mají v rámci církve zajištěn kariérní posun. „Začínal jsem jako učitel nedělní školy, poté jsem byl ředitelem nedělní školy, viceprezidentem misie a nakonec jsem byl první rádce prezidenta misie, takže úplně nejblížší tomu prezidentovi,“ prozradil.

Odchod z církve

„Hlavní impuls, že jsem začal přemýšlet, jestli to má smysl být v církvi byly příběhy mě blízkých lidí, ke kterým se církev zachovala tak, že jsem to nechápal.“ A čím víc toho viděl, tím víc byl přesvědčen, že už nemá důvod v ní zůstávat. „Vystoupil jsem z církve jako z každé organizace, ve které už nechcete být. Napsal jsem, že mám takové a takové důvody proč tam nebýt, a v tomto případě to organizace akceptovala,“ dodal Krejčíř. „Přestal jsem odvádět desátky a chodit na nedělní setkání,“ odhalil, jak odešel z církve. Odchod trval asi 2,5 roku.

Současná Krejčířova přítelkyně Petra vypráví o jejich začátcích, které pro ni byly těžké. „Tomáš věřil hodně, ale lehce pochyboval. Při večeři jsem si nemohla dát víno, ani kávu. Nemohla jsem pít ani zelený čaj, jen ovocný, to jsem prostě nechápala,“ popisovala útrapy lékařka Petra.  

Rozpad rodiny

Jeho odchod z církve měl za následek bouřlivé období v rodinném i osobním životě. „Měl jsem dvě možnosti, buď to zabalit, tak jsem to cítil, říct si kašlu na to, nějak to doklepu, nebo následovat to, co jsem cítil a co se ve mně odehrávalo. A to potom přineslo to, že jsem šel jinudy než moje žena a že se naše cesty rozdělily. Miluju svoje tři děti, mám rád svoji ženu, mám k ní vztah, prožili jsme spolu 20 let. Je to moje životní prohra,“ dodal smutně Krejčíř. „Mám dojem, že jsem svoji rodinu zničil.“

S přítelkyní Petrou, která je oční lékařkou, si ale zařídil výnosný obchod, v Praze založili nejdříve jednu oční ordinaci, aby se firma postupně rozrostla na současných 36 zaměstnanců. Ta ale přiznala, že pokud by Tomáš u mormonů setrval, jejich vztah by byl již minulostí.  

„Chtěl jsem najít svoje já a měl jsem pocit, že jsem ho našel. Nějaký čas jsem ale žil v sebeklamu a ten pád byl ale hrozný,“ zakončil herec svoje vyprávění.

Fotogalerie
9 fotografií