S Jaruš z televizní estrády Možná přijde i kouzelník se osud nikdy nemazlil. Rozvod s režisérem Jaroslavem Hanušem (62), se kterým má tři děti, ji úplně zlomil.

Pád na samé dno

Začala se utápět v alkoholu a živořila. „Každý den, když usínám, tak si říkám, že už se třeba neprobudím. Usnout a neprobudit se, to je to nejkrásnější,“ několikrát už Hanušová zmítaná osudem pomýšlela na smrt.

„Člověk stárne a smrt se blíží, tak proč z toho dělat kravál. Budu sedět na obláčku a mávat dětem,“ prozradila své přání herečka před rokem v pořadu VIP Prostřeno!

Beznaděj, deprese

Poté, co jí kvůli zanedbané cukrovce zčernala noha a nebylo jiné řešení, než ji amputovat, propadá do hlubokých depresí. „Člověk už nechce vůbec žít, je totálně na dně a je jen na rodině, aby se s tím neštěstím dokázal alespoň trochu smířit a začal žít naprosto jiný, druhý, i když už ne zcela plnohodnotný život,“ popisuje vlastní zkušenost zdravotní sestřička Magda Šefrnová, jejíž maminka rovněž přišla o nohu.

Kam z nemocnice: Ústav, nebo LDN?

Co se děje s osamělým starým člověkem, když ho propustí po amputaci nohy z nemocnice? „V ideálním případě je vhodná intenzívní rehalibilitace, kde se naučí chodit s protézou a celkově se vyrovnat se svým handicapem tak, aby byl co nejvíce soběstačný,“ vysvětluje primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. „Vhodnější je nějaký rehabilitační ústav, neboť léčebna dlouhodobě nemocných většinou tak intenzívní péči nemůže poskytnout,“ dodává.

Co může amputář žádat?

• Na úřadu práce

Příspěvek na péči: 800 až 12 000 Kč/měs.

Podle stupně závislosti, který určuje posudkový lékař. I po amputaci nohy můžete dostat jen I. stupeň, tedy 800 Kč. Z tohoto příspěvku se hradí např. pečovatelka.

Příspěvek na mobilitu: 400 Kč/měs.

Příspěvek na zvláštní pomůcku: až 350 000 Kč

Jde o pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovna. O nároku rozhodují pracovníci úřadu práce na základě posudku lékaře

• U zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovna uhradí základní protetické pomůcky, invalidní vozík apod. O tom rozhoduje revizní lékař dané pojišťovny.

Fotogalerie
15 fotografií