Jedinou univerzální dědičkou se skutečně stala Jana Svítivá (57), prodavačka ze samoobsluhy v Malenicích, hereččina kamarádka a poslední měsíce jejího života i ošetřovatelka. To znamená, že právě jí patří obsah veškerých hereččiných kont, vybavení bytu, tedy drahé obrazy, starožitný nábytek a briliantové prsteny, jimiž byla Jirásková svými muži doslova zasypávána. Samozřejmě Svítivé byla v závěti přisouzena i buldočka Amálka. A k tomu všemu ještě půlka domu v Malenicích!

Dva majitelé

Tu odkázal ve své poslední vůli Jiráskové její životní partner a režisér Zdeněk Podskalský (†70). Ovšem s tím, že ji Jirásková po své smrti ponechá majiteli druhé půlky. A tím je režisérův syn Zdeněk Podskalský ml. (55). To ovšem Jirásková neudělala a výsledek zní takto: „Vila v Malenicích bude mít po ukončení dědictví dva majitele: Zdeňka Podskalského a Janu Svítivou. Pokud se oba nedohodnou jinak.“

Podskalský holt spoléhal na to, že s Jiráskovou stačí pouhá ústní dohoda. „Nejsem účastníkem řízení, a tak nemám žádné informace,“ řekl Blesku režisérův syn. Ten to opravdu nebude mít jednoduché. Buď odkoupí půlku domu od Svítivé, nebo jí prodá svou. Oba dva totiž v domě rozhodně vegetovat nemohou.

Chce i pražský byt

Jana Svítivá si tak či onak přišla na pěkné miliony. To jí ale nestačí. Pražský byt byl obecní, takže jí ho Jirásková odkázat nemohla. Jana ale nelenila a požádala městskou část Praha 3 o přidělení bytu pro svou dceru.

Poslední odpočinek

V jihočeských Malenicích prožívala Jirásková nejkrásnější chvíle svého života. Proto požádala Olgu Čuříkovou (81), druhou manželku svého prvního muže a herce Jiřího Pleskota (†75), aby na místním hřbitově pochovala jejich společného manžela. Věděla, že na hřbitov bude moci často docházet, protože si tento kraj zamilovala. Nechala tady proto pohřbít i svou životní lásku Zdeňka Podskalského. A podle posledního přání zesnulé herečky tady po boku dvou drahých mužů spočinula nakonec i ona.

Matěj Stropnický: Svítivá nemá na byt nárok!

„Až dostaneme rozhodnutí soudu o ukončení dědictví, naše komise zahájí jednání o žádosti paní Svítivé. A měla by rozhodovat především dvě kritéria. To první je, že byt by měl být přidělen sociálně potřebným, což paní Svítivá s dědictvím po paní Jiráskové určitě nebude. A to druhé zní, že žadatel by měl být obyvatelem Prahy 3, což podle mých dostupných informací uchazečka také není. Vzhledem k těmto důvodům se mi zdá přidělení bytu paní Svítivé velmi málo pravděpodobné,“ řekl Blesku místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (30).

Fotogalerie
14 fotografií