Přestože Rytíř patří s Pavlem Vrbou (†73) a Zdeňkem Borovcem (†69) k našim nejlepším textařům, jejich tantiémy dědicům hodí ročně pouze pár tisícovek.

Chudé tantiémy

„Pokud textovali českou písničku, mají z jejího uvedení 50 procent. V případě zahraniční písničky je to ale pouhých deset procent. A rádia, jak známo, teď hrají hlavně zahraniční interprety, takže to opravdu není žádná sláva,“ řekla Blesku Marie Vrbová, vdova po Pavlu Vrbovi. Navíc Ochranný svaz autorský (OSA) si podle ní účtuje 25procentní provizi ze zpracování tantiém.

Dům už přepsal

Zdeněk Rytíř má celkem čtyři dědice – manželku Helenu, jejich dvě děti Alenku se Zdeňkem a dceru Vendulku z předchozího vztahu s herečkou Evelynou Steimarovou (68). Všichni čtyři si tak přilepší jen o pár tisíc korun ročně...

A žádné miliony neměl Zdeněk Rytíř uloženy ani v nemovitostech. Vlastnil pouze dům s pozemkem v Řevnicích u Prahy, ten už ale dávno přepsal na manželku Helenu. Věděl, že se jeho dny krátí...

Místo pohřbu zádušní mše v Karlíně

Přátelé a obdivovatelé Zdeňka Rytíře se mohou s textařem rozloučit během zádušní mše, která proběhne dva týdny po jeho smutném odchodu ze světa. „Bude se konat ve čtvrtek 17. října v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně,“ prozradila Blesku vdova.

Fotogalerie
6 fotografií