Před pár měsíci Českem prolétla děsivá a lživá informace o tom, že známý textař Zdeněk Rytíř zemřel. Tehdy to byla fáma. Nyní to bohužel fáma není. Autor megahitů jako Zvonky štěstí (Karel Gott a Dara Rolins) nebo Dynamit či Otázky napsaných pro kapelu Olympic dnes v noci podlehl infarktu.

Podle informací Blesk.cz Rytíře včera v noci převezli do nemocnice v Motole ve velmi kritickém stavu. Rytíř nemohl dýchat. "Potvrzuji, že jsme včera převáželi Zdeňka Rytíře ve velmi špatném zdravotním stavu do motolské nemocnice," řekl Blesk.cz ředitel záchranné služby Trans hospital Bulíček. "Šlo o celkové selhání organismu a velké potíže s dýcháním."

Transplantaci nestihl

V posledních měsících se ovšem jeho zdravotní stav zlepšil. Dokonce byl na tom tak dobře, že byl připraven podrobit se transplantaci plic, na kterou tolik čekal. Krutý osud s ním měl však jiné plány. Zemřel dřív, než se našel vhodný dárce.

Dvakrát ošálil smrt

Rytíř trpěl dlouhodobě problémy s plícemi a nemohl dýchat. Před čtyřmi lety dokonce skončil v nemocnici a dusil se tak dlouho, až upadl na celé dva měsíce do bezvědomí. Musel se tedy učit opět jíst, pít, chodit i mluvit. Už dvakrát tak ošálil svou smrt.

Zdeněk Rytíř byl jedním z našich nejlepších textařů. Pro Michala Tučného napsal například Snídani v trávě, Báječnou ženskou či píseň Pověste ho vejš. Dále vytvořil hity jako Bon soir mademoiselle Paris, Otázky nebo Dynamit od Olympicu nebo Za všechno může čas od Lenky Filipové.

Fotogalerie
6 fotografií