Poslední rozloučení s Jiřím Tomkem, který propůjčil hlas obéznímu státnímu návladnímu ze známého seriálu Jake a Tlusťoch, proběhlo stylově na Činoherní scéně Městského divadla Brno. Pokračovat bude dále obřadem v síni v Jihlavské ulici.

Neobyčejné herectví obyčejného člověka. Tak zní název životopisu Jiřího Tomka. A bonmot titulku vyjadřuje v kostce vše, protože herec – zesnulý koncem srpna – dokázal získat důvěru diváků v opravdovost herecké výpovědi.

„Byl prvním hercem Divadla bratří Mrštíků, které se v roce 1993 přejmenovalo na Městské divadlo Brno. Divadelní život mu přinesl na 250 rolí,“ vzpomínal na kolegu Ladislav Kolář.

Druhý Werich?

Podle něj se Tomek postupně vypracoval na výborného komika. „Souviselo to s jeho obdivem k umění Jana Wericha, jehož herecké party Jiří vždy výsostně po svém naplňoval v hrách Osvobozeného divadla,“ uvedl Láry Kolář.

Video
Video se připravuje ...

Zdena Herfortová promluvila o ztrátě Jiřího Tomka Blesk - Ondřej Požár

I proto končilo poslední rozloučení s Jiřím Tomkem na jevišti, kde u rakve stály čestnou stráž i Alena Antalová a těhotná Pavla Vitázková, písní Život je jen náhoda.

Výborný dabér

Zesnulý herec, který kvůli těžké nemoci odešel z prken znamenajících svět v roce 2006, byl výborným dabérem. Propůjčil hlas mj. Jamesi Coburnovi, Belmondovi, Dannymu deVito a také Wiliamu Conradovi ze seriálu Jake a Tlusťoch.

Fotogalerie
14 fotografií